• home
 • video
 • pas verschenen

  Elaine Thompson verrast Dafne Schippers en pakt tweede goud

  Elaine Thompson is de sprintkoningin van Rio met twee gouden plakken.

  0 / 0

  Elaine Thompson is de sprintkoningin van Rio met twee gouden plakken.

  De Jamaicaanse Elaine Thompson heeft na de 100 ook de 200 meter gewonnen. Ze klopte de Nederlandse topfavoriete Dafne Schippers in een sterke 21"78. Vorig jaar waren de rollen nog omgekeerd op het wereldkampioenschap in Peking.

  Dafne Schippers wilde op haar geliefkoosde 200 meter wraak nemen voor haar gemiste 100 meter (5e plaats) en die zou er volgens heel Nederland ook komen. Schippers had Elaine Thompson vorig jaar in Peking geklopt met een fenomenale 21"63 en was al een heel seizoen de beste.

  Maar Elaine Thompson had op de 100 meter bewezen dat ze de vrouw in vorm was door iedereen op een paar meter te lopen.

  De Jamaicaanse startte in de finale van de 200 meter zoals gewoonlijk als een bezetene en lag halfweg ver voor. Schippers moest komen, net zoals ze vorig jaar in Peking deed.

  Maar in plaats van dichterbij te komen, bleef ze op een tweetal meter hangen. De lichte blessure waardoor ze bijna moest afhaken voor de 100 meter leek nog niet helemaal genezen.

  Dafne Schippers droomde ervan om de sprintkoningin van Rio te worden, maar moet die titel laten aan Elaine Thompson. De 24-jarige Jamaicaanse is de eerste vrouw die in de dubbel slaagt sinds Florence Griffith Joyner in 1988 in Seoul. Schippers moet tevreden zijn met zilver.

  Het podium:

  1. Elaine Thompson (Jam) - 21"78
  2. Dafne Schippers (Ned) - 21"88
  3. Torie Bowie (VS) - 22"15

  Bekijk hieronder de finale: