• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioen Polen naar huis, titelverdediger Rusland wel door

  Rusland verdedigt zijn titel in Rio de Janeiro.

  Hun laatste goud dateert van 1976 en ook in Rio zal wereldkampioen Polen geen oppergaai vangen. De Polen verloren in de kwartfinale kansloos tegen de VS. Regerend olympisch kampioen Rusland ging wel door. Zij gingen in hun kwartfinale vrij vlot voorbij Canada.

  Regerend wereldkampioen Polen moest het in de kwartfinale opnemen tegen de VS. De olympische kampioenen van Peking 2008 zijn zo'n beetje het zwarte beest van de Polen.

  Want Polen verloor ook op het WK twee jaar geleden in de reeksen met 3-1 van de VS, maar pakte uiteindelijk de titel. Voor de VS was de tweede ronde toen de laatste halte.

  Nu werd het 3-0 tegen de Polen, maar het waren drie nipte sets. Vooral set één was belangrijk. Die ging na 25 felbevochten minuten naar de Amerikanen met 25-23, die zo het momentum pakten.

  Daarna werd het 25-22 en 25-20 voor de VS: wereldkampioen en nummer twee op de wereldranglijst Polen mocht zijn koffers pakken.

  De VS speelt vrijdag in de halve tegen 's werelds nummer vier Italië. Dat won vlot van Iran met 3-0. De eerste set was het nog knokken en werd het 31-29. Maar daarna was Italië duidelijk beter met 25-19 en 25-17.

  Regerend olympisch kampioen Rusland wel door

  Canada kon zich verrassend als tweede in zijn reeks plaatsen, voor de VS en gastland Brazilië. Rusland liet in zijn reeks nog niet de topvorm van in Londen zien. Maar in de kwartfinale duwden de Russen wel onmiddellijk door. Ze wonnen set één na twintig minuten met 21-15 tegen Canada.

  Canada bood iets meer weerwerk in set twee en drie, maar met 25-20 en 25-18 bleef het niveauverschil duidelijk. Rusland neemt het in de halve finale op tegen gastland Brazilië.

  Dat verzorgde de sfeer in een uitgelaten Maracanazinho-arena. Een wedstrijd tegen aartsrivaal Argentinië is altijd speciaal en dat was nu niet anders.

  De eerste twee sets werden netjes verdeeld, maar toen nam Brazilië, gesteund door het publiek, de bovenhand. Set drie ging met 25-19 naar de Brazilianen.

  Toch werd de vierde set nog een prangertje. Brazilië kon het uiteindelijk afmaken met 25-23, waarna de zaal ontplofte. De Brazilianen pakten op de laatste drie Spelen een medaille, ze zijn goed op weg om dat ook in het eigen Rio te doen.

  De halve finales
  Verenigde StatenvsItaliëVrijdag 19 augustus om 18u
  RsulandvsBraziliëZaterdag 20 augustus om 3u15