• home
 • video
 • pas verschenen

  Schotte: "De wedstrijd van D'hoore benadert de perfectie"

  D'hoore veroverde het brons.

  Sporza-wielermannen Renaat Schotte en Christophe Vandegoor zagen Jolien D'hoore brons pakken in Rio. Ze wikken en wegen haar prestatie. "Haar wedstrijd benadert de perfectie", vindt Schotte. "Jammer dat het geen zilver is", zegt Vandegoor.

  Schotte: "Brons was het hoogst haalbare"

  "Ze heeft dit klaargespeeld door met de regelmaat van de klok te presteren", analyseert Renaat Schotte de voorbij twee dagen van D'hoore. "De manier waarop ze het omnium heeft afgewerkt, benadert de perfectie."

  "Als je elke wedstrijd analyseert, heeft ze maar zes punten laten liggen. Op de 500m had ze een mindere start. Als ze daar zo'n zeven honderdste seconde sneller rijdt dan scheelt dat zes punten. Maar tel dat bij haar huidige puntentotaal en dan komt ze nog een puntje tekort voor zilver."

  "Als je dan ziet hoe ze hier stikkapot binnenkomt, weet je dat er niet meer inzat. Dit was het hoogst haalbare. Brons is een overwinning waard."

  Video player inladen...

  Schotte: "Een dringende oproep om meer te investeren in baanwielrennen"

  "Baanwielrennen heeft het in België moeilijk om financieel te overleven. De budgetten zijn beperkt. Zodra een goeie baanwielrenner opstaat, wordt die vrij snel door de weg opgepikt. Dat is een probleem."

  "Het is moeilijk je brood te verdienen met baanwielrennen en dat zorgt voor een kaalslag aan talenten. Ik doe dus een dringende oproep aan de overheid of aan het wielerbestel om baanwielrennen rijkelijker te begiftigen."

  "Het contrast met Groot-Brittannië kan niet groter zijn. Alle Britten worden goed betaald. Ze waren hier met vijftien renners en die gaan allemaal met een medaille naar huis. Dat is een verbijsterende statistiek. Groot-Brittannië is baanwielrenland nummer 1."

  Video player inladen...

  Schotte: "Bradley Wiggins was mijn hoogtepunt"

  Wat is het strafste dat Renaat Schotte op de baan in Rio gezien heeft? "De ploegenachtervolging van Groot-Brittannië, met Bradley Wiggins in de hoofdrol."

  "Dat hij hier op zijn 36e zijn afscheid kan vieren op het allerhoogste niveau, met een olympische titel, is fantastisch. En dat voor een renner die in Gent geboren is. Op het einde van dit jaar komt hij afscheid nemen op de zesdaagse in Gent. Dat is een herinnering om hier vanuit Rio voor altijd mee te nemen."

  Video player inladen...

  Vandegoor: "Jammer dat ze het zilver nog moest afgeven"

  “Iedereen wist dat een medaille tot de mogelijkheden behoorde. Dat was ook de ambitie van D'hoore. Het is heel knap dat ze brons gepakt heeft, maar het is jammer dat ze er een beetje doorzat op het einde van de puntenkoers", vertelt Christophe Vandegoor. "Het zilver was binnen handbereik, maar ze heeft het nog moeten afgeven."

  "Vier jaar geleden in Londen werd ze vijfde als piepjong meisje. Je ziet dat ze die ervaring heeft meegenomen. Ze is heel goed begonnen en dan ben je vertrokken voor de rest van het toernooi. D’hoore heeft veel opofferingen gedaan voor deze Spelen. Ze heeft veel belangrijke wegwedstrijden laten vallen. Dan doet dit deugd."

  "Tegen Trott, die zelfs nog twee jaar jonger is dan D'hoore, valt niets te beginnen. Zij zal ook in Tokio nog het omnium winnen. Maar het zilver was een nog grotere kers op de taart geweest."

  “Of we D'hoore nog zullen zien in Tokio? Je moet realistisch zijn. Ze is 26 en rijdt bij een van de beste teams in het vrouwenwielrennen. Ze weet dat Trott onverslaanbaar zal zijn, dus moet je dan vier jaar alles zetten op een zilveren medaille?"

  "Haar hart ligt op de weg en dat is ook de wielercultuur in België. Ze zei zelf ook al dat het nu aan de jongeren is. Als de ploegkoers weer een olympische discipline wordt, kan ze misschien een tandem vormen met Lotte Kopecky. Dus eventueel zal ze een jaartje voor Tokio wel toewerken naar die ploegkoers."