• home
 • video
 • pas verschenen

  Na brons in Londen springt Canadees Drouin nu naar goud

  Derek Drouin tikte de lat niet aan op 2,38 meter.

  Het hoogspringen is een prooi geworden voor de Canadese wereldkampioen Derek Drouin. Hij ging als enige atleet over 2,38 meter. De Qatarese topfavoriet Barshim moest tevreden zijn met zilver, terwijl bronzenmedaillewinnaar Bondarenko gokte en verloor.

  De aanvangsfase van de hoogspringfinale bij de mannen liet het beste verhopen. Terwijl een hoogte van 2,29 meter vier jaar geleden in Londen nog brons opleverde, gingen nu maar liefst 10 springers zonder noemenswaardige problemen over die hoogte. Ook 2,33 meter werd door zes hoogvliegers bedwongen.

  Nadien hadden de meesten hun dosis springstof opgebruikt. Onder meer de Amerikaan Kynard, die vier jaar geleden zilver meegraaide, moest afhaken op 2,36 meter.

  Daardoor werd de competitie teruggebracht tot een driestrijd. De Canadees Drouin, de Qatarees Barshim en de Oekraïner Bondarenko bleven lange tijd foutloos, maar daar kwam verandering in bij 2,38 meter. Drouin wipte gezwind over de lat, terwijl de Qatarese favoriet (die een PR heeft van 2,43m) de lat drie keer naar beneden deed donderen. Bondarenko, de derde hond in het kegelspel, gokte nog met een poging op 2,40 meter, maar dat pakte verkeerd uit.

  Drouin is de eerste Canadese hoogspringer sinds Duncan McNaughton in 1932 die zich olympisch hoogspringkampioen mag noemen.

  Podium hoogspringen (mannen)
  1.Derek Drouin (Can)2,38 meter
  2.Mutaz Essa Barshim (Qat)2,36 meter
  3.Bohdan Bondarenko2,33 meter