• home
 • video
 • pas verschenen

  Kleinzoon Eddy Merckx: "Opa zal voor Argentinië supporteren"

  Luca Masso staat voor zijn olympische debuut.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Met Argentinië-België krijgt het hockeytoernooi een verrassende finale. Argentijn Luca Masso doet met zijn olympische medaille alvast beter dan zijn grootvader, Eddy Merckx. "Opa is heel blij voor mij en zal voor Argentinië supporteren, denk ik."

  De kleinzoon van Eddy Merckx woont in België, speelt voor de Waterloo Ducks en heeft de dubbele nationaliteit. Hij koos voor de Argentijnse nationale ploeg en ging als reserve naar Rio. Door de blessure van een basisspeler mag hij zich opmaken voor de finale.

  "Ik ben zeer gelukkig, dit is een ongelooflijk gevoel", vertelt Masso over zijn olympisch debuut. "Het is natuurlijk jammer voor mijn geblesseerde ploegmaat, maar dat is sport. Als reserve moest ik blijven trainen. Dat harde werk wordt nu beloond."

  Hij doet in ieder geval beter dan zijn grootvader, want Eddy Merckx won nooit een olympische medaille. Hoe reageert opa Merckx op zijn selectie? "Hij heeft al ge-sms't en is heel trots. Ik denk dat hij voor Argentinië zal supporteren."

  De dochter van oom Axel zwemt ook goed en kiest mogelijk voor Canada. Moet Eddy Merckx straks ook voor Canada juichen? "Daar zit ik voor niets tussen. Dat moet hij met Axel bespreken", lacht Masso.

  Dat België de tegenstander is in de finale, geeft het duel wel wat extra piment. "Spelen tegen ploegmakkers en vrienden is inderdaad speciaal. Ik ken hen één voor één, maar op het veld zijn we gewoon tegenstanders."

  "We waren ook niet verrast dat de Red Lions Nederland hebben verslagen. We kennen hun sterktes en ze staan niet toevallig in de finale", aldus de Belgische Argentijn.

  Argentinië heeft net als België naar dit toernooi toegewerkt en versloeg favoriet Duitsland in de halve finale. "Het Argentijnse hockey zit al enkele jaren in stijgende lijn. Ook voor ons is dit een historische finale."