• home
 • video
 • pas verschenen

  Kipruto is oppermachtig op 3.000m steeple

  Kipruto nam nog voor de finish uitgebreid de tijd om te vieren.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Keniaan Conseslus Kipruto heeft zich op indrukwekkende wijze tot olympisch kampioen op de 3.000m steeple gekroond. De Amerikaan Evan Jager pakte verdienstelijk het zilver, de Keniaanse titelverdediger Kemboi moest zijn bronzen medaille afgewezen na een diskwalificatie.

  Ezekiel Kemboi kon geschiedenis schrijven in de 3.000m steeple. De Keniaan legde in 2004 in Athene al beslag op het olympisch goud en mocht vier jaar geleden in Londen ook al op het hoogste schavotje plaatsnemen. In Rio ging hij voor een derde olympische titel, maar die kwam er niet.

  De Keniaan Kipruto nam al snel de wedstrijd in de handen en zijn landgenoot Kemboi en de Amerikaan Jager waren de enigen die konden aanpikken. In de laatste ronde had Kipruto nog een stevige versnelling in huis, metgezellen Kemboi en Jager moesten passen. Kipruto snelde naar de gouden medaille in een olympisch record van 8'03"28. Jager was in de eindsprint Kemboi te snel af, de Amerikaan pakte het zilver en de Keniaanse tweevoudig olympisch kampioen liep als derde over de streep.

  Uitsluiting kost titelverdediger Kemboi brons

  Enkele uren na afloop van de race werd bekendgemaakt dat Ezekiel Kemboi gediskwalificeerd wordt omdat hij een voet naast de piste gezet zou hebben. De Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad schuift zo op van plek vier naar drie.

  Podium 3.000m steeple mannen
  1Conseslus Kipruto (Ken)8'03"28
  2Evan Jager (VS)8'04"28
  3Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Fra)8'11"52