• home
 • video
 • pas verschenen

  Keniaanse Faith Kipyegon gelooft amper dat ze de 1500m wint

  De Keniaanse Kipyegon kroont zich na een trage race olympisch kampioene.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Niet wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba, de jongere zus van drievoudig olympisch kampioene Tirunesh, maar wel de Keniaanse Kipyegon heeft na een heel trage race de olympische titel op de 1500m behaald. De Nederlandse medaillehoop Hassan viel naast het podium.

  Het moet niet makkelijk zijn om in de schoenen te staan van Genzebe Dibaba (foto). Als jongere zus van de drievoudige olympisch kampioene Tirunesh Dibaba en van olympisch zilveren medaillewinnares Ejegayehu Dibaba was de druk om te presteren in Rio huizenhoog.

  De 25-jarige Ethiopische is in het bezit van het wereldrecord op de 1500 meter, maar in de olympische finale kon ze daar maar weinig mee aanvangen. In een wandeltempo, dat zelfs op de 20 kilometer snelwandelen uit de toon zou vallen, werd de eerste anderhalve ronde afgewerkt.

  Toen zette Dibaba haar versnelling in, maar ze liep op een verrassende counter van de Keniaanse Faith Kipyegon. In de laatste rechte lijn stortte de wereldrecordhoudster zelfs helemaal in, maar ze kon nog net als tweede over de meet strompelen.

  De winnende tijd van 4'08"92 bewijst dat de olympische finale een ultratrage race was. Die tijd is bijna 19 seconden trager dan Dibaba's wereldrecord.

  Ook voor de Nederlandse supporters verliep de race niet zoals verwacht. Sifan Hassan was met podiumaspiraties naar Rio afgezakt, maar een vijfde plaats was het hoogst haalbare.

  Podium 1500 meter (vrouwen)
  1.Faith Kipyegon (Ken)4'08"92
  2.Genzebe Dibaba (Eth)4'10"27
  3.Jenny Simpson (VS)4'10"53