• home
 • video
 • pas verschenen

  Hockeycoach McLeod: "Ik blijf tot 2020" én "Argentinië wordt straatgevecht"

  Shane McLeod nam in oktober over van Jeroen Delmee.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Nieuw-Zeelander Shane McLeod praat met de Belgische hockeybond om tot Tokio 2020 bondscoach te blijven van de Red Lions. McLeods huidige contract loopt af. De Nieuw-Zeelander nam in oktober de mannenploeg over van de Nederlander Jeroen Delmee en loodste het team naar de olympische finale, morgen tegen Argentinië. "Daarin wil ik opnieuw geschiedenis schrijven", vertelde hij aan Sporza.

  McLeods eerste overeenkomst was tot Rio en dan was het in principe afgelopen. "Ik heb me enkele maanden geleden al bedacht. Ik wil voortdoen als de federatie dat wil. De generatie jonger dan deze groep is in mijn ogen potentieel nog beter. Dus de toekomst oogt mooi. We hebben een akkoord tot Tokio."

  McLeod is trots op de prestaties van zijn team in Rio, zeker na de 3-1-zege gisteren in de halve finale tegen grote broer Nederland. "Ik ben trots op de spelers, op mijn staf, op alle werk hiernaartoe. En niet alleen sinds ik er ben, maar jaren daarvoor."

  "We waren gisteren beter dan Nederland. Er stond maar één team op het veld. De uitleg van de Nederlandse coach dat ze niet van België verloren, maar van Nederland zelf is waardeloos."

  "Het was de mooiste dag in mijn hockeycarrière bij uitstek. Het is geschiedenis. En ik kijk uit naar nog eentje meer..."

  "Ons voorbereiden op een soort straatgevecht tegen Argentinië"

  Nederland ligt achter de Belgen, Argentinië ervoor. "Het was een speciale avond gisteren. Ik had moeite om in slaap te geraken. Ik nam een slaappil om eerlijk te zijn. En het duurt even voor je dat een plaats kan geven. Maar we hebben ondertussen het Argentijnse spel al onder de loep genomen."

  "We vierden een beetje in onze gedachten, maar vandaag is het weer business."

  "Argentinië wordt een moeilijke match, omdat het de finale is. Maar ook een wedstrijd tussen de twee teams die het beste hockey spelen. Tegen Duitsland deed Argentinië het uitstekend (5-2-winst, red). Wij bereiden ons nu voor op een duel tegen hopelijk het op één na beste team in de competitie."

  McLeod kent de sterktes van de Argentijnen: "Slim, stevig en fysiek hard. We zullen klaar moeten zijn voor een soort straatgevecht. We moeten ook stevig en slim zijn."

  "We moeten opletten voor provocaties, maar als de kunde en vaardigheid bovenkomt, zal ons team - denk ik - de bovenhand halen. Het kan wel enkele quarters duren, misschien tot het derde of vierde quarter voor je het beste België ziet."

  "Speciale aandacht voor strafcorners van Argentijnen"

  Het grote wapen van Argentinië is de strafcorner. McLeod: "Die is buitengewoon en ook de reden waarom ze Duitsland zo overtuigend versloegen. Ze haalden 3 op 3."

  "Defensief doen wij het goed op strafcorners, maar we zullen er wel speciale aandacht aan besteden. Laten we hopen dat de strafcorners niet het bepalende element worden in de wedstrijd."

  Los van het wedstrijdplan heeft McLeod ook een geheim wapen: zijn speeches in de kleedkamer. "Ik weet niet of het helpt, maar de spelers luisteren er graag naar. Ik geef nog een paar laatste woorden mee. Ik herinner hen aan wat we hier doen, de steun van thuis én de trots om het nationale shirt te mogen dragen. Alle spelers zijn geweldige ambassadeurs."