• home
 • video
 • pas verschenen

  Eykens stoot knap door naar halve finales 800m in belofterecord: "Zot"

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Renée Eykens (20) heeft het voortreffelijk gedaan in de reeksen van de 800 meter. De eerstejaarsgbelofte spurtte mee voor de eerste plaats in de vijfde reeks en finishte als vierde in 2'00"00. Daarmee had ze de achtste en laatste verliezende tijd die naar de halve finales van vrijdag mag. Ze verbeterde eveneens het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2'01"0). "Ik kan het niet geloven."

  Eykens werd vorig jaar Europees juniorekampioene en zette dit jaar grote stappen. Op het EK bij de elite in Amsterdam haalde ze de halve finales.Onverhoopt mocht ze ook naar de Spelen.

  Ze kwam naar Rio om te leren en te genieten, maar ze weerde zich ook kranig. In de vijfde van acht reeksen vertrok ze vanuit de buitenbaan en nestelde zich op de vijfde plaats na 400 meter.

  Toen na 600 meter het tempo de hoogte inging, liet de youngster zich niet wegdrummen, maar schoof ze mee naar de derde plaats. In de laatste 100 meter spurtte ze mee voor de reekszege. Ze strandde op negen honderdsten van de top twee, die rechtstreeks naar de halve finale mag.

  De zege was voor de Keniaanse Sum (1'59"83), voor de Oekraïense Loepoe (1'59"91) en de Amerikaanse Grace (1'59"96). Eykens eindigde vierde in 2'00"00.

  Daarmee veegde ze het belofterecord van 38 jaar oud van Van Nuffel van de tabellen. Dat was al een prestatie op zich. Maar er kwam nog meer bij: ze had de achtste en laatste verliezende tijd op dat moment. Drie reeksen later wist ze dat geen verliezer nog beter deed. Ze loopt dus vrijdag de halve finales. Ze had de 17e tijd op 65 deelneemsters. 24 stootten er door.

  Eykens: "Ik kan het zelf niet geloven"

  Eykens verscheen meteen na haar reeks voor de microfoon van Sporza. De jongste van de Belgische atleten wist toen nog niet dat ze naar de halve finales mocht, maar met haar PR was ze al dolblij.

  "Ik kan het zelf niet geloven. Ik had niet gedacht dat ik op het einde nog zo kon komen opzetten. Omdat het tempo zo hoog lag, begin ik natuurlijk helemaal scheef te trekken. De meisjes die al onder de twee minuten liepen, kunnen natuurlijk nog soepel juist voor mij springen."

  "Ik denk dat ik niet anders kan dan tevreden zijn. Ik heb qua tactiek een goeie wedstrijd gelopen. Ik heb niet echt fouten gemaakt, waarvan ik nu denk dat ik het anders had moeten doen. Ik ben eigenlijk met iedereen mee over de meet gekomen en dat vind ik zalig."

  "En 2'00"00 is natuurlijk zot, hé. Al was 1'59"99 mooier geweest. Maar ik had vooraf niet gedacht dat ik hier mijn PB zou lopen. Die tijd is onwaarschijnlijk. Ik dacht pas over twee jaar de grens van 2 minuten te halen."