• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-bondscoach Delmee: "Nederland is op alle vlakken afgetroefd"

  De Red Lions stuurden de Nederlanders naar huis.

  Jeroen Delmee, ex-bondscoach van de Red Lions en zelf Nederlander, is onder de indruk van de Belgische hockeymannen. "De Belgen staan verdiend in de finale", zegt hij. "Het is een van de sterkste ploegen dit toernooi."

  De Red Lions versloegen gisteren Nederland in de halve finale met 3-1 en zijn zo al zeker van een medaille. Jeroen Delmee, van 2010 tot 2015 eerst assistent-bondscoach en daarna bondscoach, reageert op de website hockey.nl op die overwinning en de uitschakeling van Nederland. "Ik ben natuurlijk Nederlander, dus het zou mooi zijn als de mannen hadden gewonnen", zegt hij.

  "Aan de andere kant heb ik 5 jaar in dat Belgische traject gezeten en weet ik precies wat die jongens allemaal gedaan en gelaten hebben. Oranje is de laatste 2 jaar intensief met elkaar gaan trainen. Dat deden de Belgen 6 of 7 jaar geleden al."

  Daar kwamen ook heel wat opofferingen bij kijken, vertelt Delmee. "Sommigen zijn gestopt met werken, met studeren, gingen niet naar de Hockey India League. Alles voor die ene droom. En nu zijn ze zeker van die medaille. Een fantastische beloning voor het Belgische hockeytraject dat al 10 jaar geleden is ingezet."

  Over de uitslag van de halve finale is hij duidelijk. "Een volkomen terechte uitslag, de Belgen zijn verdiend door. Nederland kreeg het niet voor elkaar druk te geven op het spel van de Belgen en was veel minder scherp dan tegen Australië. Ze maakten foutjes en kwamen niet door de sterke defensieve organisatie van België heen. Nederland is gisteravond op alle vlakken afgetroefd."

  "België is 1 van de sterkste ploegen dit toernooi. De dominantie die ze aan de bal uitstralen heb ik nog niet eerder gezien. Dat in combinatie met de defensieve organisatie, werklust en power maakt dat ze een terechte finalist zijn."

  Delmee: "Ik verwacht een spannende wedstrijd, het zal een heksenketel worden"

  Delmee blikt ook al even vooruit op de finale, die donderdag wordt gespeeld. Volgens hem maken de Red Lions een goede kans. "Maar Argentinië is een lepe ploeg, die spelen weer heel anders. Zij laten je het spel maken. Het is een oude ploeg, die het achterin dicht houdt en wacht op een bevlieging van de spitsen. En ze hebben de beste corner van de wereld met Peillat."

  "Ik verwacht geen open, maar wel een spannende wedstrijd. Het zal wel weer een heksenketel worden, dat is het overal waar Argentinië speelt. Of het nou hockey of basketbal is", besluit hij.