• home
 • video
 • pas verschenen

  Verrassing van formaat: Braziliaan Da Silva verslaat Lavillenie

  De gouden sprong van Da Silva over 6,03 meter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  De gouden sprong van Da Silva over 6,03 meter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Polsstokspringer Thiago Da Silva heeft het olympisch stadion João Havelange uit zijn voegen doen barsten. In een fantastische competitie versloeg hij titelverdediger Lavillenie met een olympische recordsprong over 6,03 meter. Da Silva verbetert zijn PR met maar liefst 11 centimeter.

  Aangezien de insteekbak in het Estádio Olímpico João Havelange door de regen even in een aquarium herschapen was, ging de polsstokcompetitie met een uur vertraging van start.

  Titelverdediger Renaud Lavillenie wond zich niet op, want ook na het oponthoud bleef hij rustig toekijken hoe zijn concurrenten faalden. Voor de Fransman nog maar aan springen dacht, had de Canadese wereldkampioen Shawn Barber al drie keer gefaald.

  Toen Lavillenie bij 5,75 meter eindelijk aanstalten maakte om de polsstok ter hand te nemen, bleven er nog maar vier tegenstanders over. Op het EK vorige maand had onze zuiderbuur nog een blauwtje gelopen door die aanvangshoogte tot drie keer toe te missen, maar in Rio klaarde hij de klus zonder problemen.

  Kat in het bakkie zou je denken, maar dat was buiten ene Thiago Braz Da Silva gerekend. De 22-jarige Braziliaanse outsider steeg boven zichzelf uit door op 5,93 meter zijn persoonlijk record te verbeteren.

  Toen Lavillenie feilloos over 5,98 ging én zo een olympisch record liet optekenen, leek het pleit beslecht. Niets was minder waar! Da Silva liet de lat meteen op 6,03 meter leggen. Tot groot jolijt van zijn coach Vitaly Petrov (foto), die ook Boebka en Isinbajeva naar successen had geleid, ging de Braziliaan bij zijn tweede poging op fenomenale wijze over de lat.

  Een alles-of-niets-poging van Lavillenie op 6,08 meter mislukte vervolgens, waardoor de olympische droom van Da Silva in vervulling ging. Hij is de eerste Braziliaanse man in 32 jaar die goud pakt in het olympisch atletiektoernooi. Voor gastland Brazilië is het de tweede gouden plak op deze Spelen.

  "Geen fair play vanuit het publiek"

  • Thiago Da Silva (goud): "Ongelofelijk, mijn eerste sprong over zes meter. Mijn stad wou da ik won. Het publiek juichte té hard voor mij, ik moest me concentreren op mijn techniek en de mensen rondom mij vergeten.
  • Renaud Lavillenie (zilver): "Er was geen fair play vanuit het publiek. Zo'n gedrag is voor een voetbalstadion, niet voor een atletiekcompetitie. Dit is niet goed voor de Spelen. Ik heb niets verkeerds gedaan tegenover de Brazilianen.
  Podium polsstokspringen (mannen)
  1.Thiago Braz Da Silva (Bra)6,03 meter
  2.Renaud Lavillenie (Fra)5,98 meter
  3.Sam Kendricks (VS)5,85 meter

  Geniet mee van de winnende sprong van Da Silva:

  Video player inladen...

  Lavillenie kan het Braziliaanse gefluit niet appreciëren:

  Video player inladen...