• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Acker kan geen plaats goedmaken en eindigt naast het podium

  Evi Van Acker eindigt op de vierde plaats.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Evi Van Acker eindigt op de vierde plaats.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Evi Van Acker heeft haar inhaalrace naar een podiumplaats niet tot een goed einde kunnen brengen. In de medaillerace van de Laser Radial-klasse eindigde Van Acker zesde en dat was niet voldoende voor een medaille. Het goud is voor de Nederlandse Marit Bouwmeester, Van Acker eindigt in het klassement op de vierde plaats. "Ik had nog een kans, maar ik heb die niet benut. Dat heb ik enkel aan mezelf te wijten", was de uitleg van Van Acker.

  Het scenario bij de start van de medaillerace was duidelijk: Marit Bouwmeester (47 punten), Anne-Marie Rindom (55 punten) en Annalise Murphy (57 punten) hielden Evi Van Acker (66 punten) van een podiumplaats.

  Dankzij de dubbele punten in de finale waren verschuivingen wel nog mogelijk: Van Acker moest 5 plaatsen voor Murphy eindigen om brons te pakken. Als onze landgenote zilver wou, dan moest ze ook 6 plaatsen voor Rindom finishen.

  Maar de race begon dramatisch voor Van Acker, die meteen een bestraffing van de jury kreeg. De inhaalrace van onze landgenote werd nog wat uitdagender, maar bij de eerste boei was ze toch al opgeschoven naar de 7e plaats.

  Van Acker moest nog veel plaatsen goedmaken, maar kreeg door de wispelturige wind en haar eigen koers ook kansen. Vlak voor het ronden van de vierde en laatste boei zag het er even rooskleurig uit.

  Maar uiteindelijk kwam Van Acker, die toch wel genekt werd door de sanctie meteen na het startschot, er in de eindsprint niet meer aan te pas. Ze moest vrede nemen met de zesde plaats in de medaillerace.

  Nederland pakt weer een gouden medaille

  De Ierse Murphy kon dankzij haar vijfde plaats in de medaillerace haar bronzen medaille nog inruilen voor een zilveren plak.

  Leider Bouwmeester stelde haar race volledig af op haar eerste uitdager Rindom, die door de tactiek van de Nederlandse geen gooi meer kon doen naar de olympische titel. 

  Het mindere resultaat van de Deense bood Van Acker nog perspectieven, maar uiteindelijk was het resultaat van onze landgenote niet goed genoeg. Rindom zakte zelf nog van de tweede naar derde plaats.

  Van Acker: "Wil nu nog geen beslissing nemen over mijn toekomst"

  Een geëmotioneerde Evi Van Acker verscheen een uurtje na de aankomst voor de Sporza-camera. "Dit is verschrikkelijk. We geloofden er allemaal nog in, zeker als je ziet hoe de medaillerace verlopen is. Het ging op en neer", legde Van Acker uit.

  "Ik was heel goed gestart, maar kreeg meteen een bestraffing. Ik weet nog steeds niet waarom: ik zou een boot geraakt hebben, maar dat kan niet, want ik lag alleen. Het was dubieus. Ik kwam nog vrij goed terug, maar had in het tweede kruisrak nog meer risico's moeten nemen."

  "Ik had nog een kleine kans op een medaille, maar het is jammer genoeg niet gelukt. Het zat vandaag niet mee, maar ik moet ook geen excuses zoeken. Ik had nog een kans, maar ik heb die niet benut. Dat heb ik enkel aan mezelf te wijten."

  Wat betekent deze vierde plaats voor de toekomst van Van Acker? "Alles even op een rijtje zetten en alles laten bezinken is een goed idee. Ik doe me voor de camera sterker voor dan dat ik me voel."

  "Ik ben niet teleurgesteld dat ik na Londen vier jaar verder heb gedaan, want het was een ongelofelijk mooie periode. Maar ik wil nu nog geen beslissing nemen over mijn toekomst. Bij zo'n emotioneel moment is daar niet de tijd voor", besloot Van Acker, die zichtbaar tegen de tranen vocht.

  Uitslag medaillerace
  1.Alison Young (GBr)2 ptn
  2.Ashley Stoddart (Aus)6
  3.Josefin Olsson (Zwe)6
  4.Gintare Scheidt (Lit)8
  5.Annalise Murphy (Ier)10
  6.Evi Van Acker12
  7.Marit Bouwmeester (Ned)14
  8.Anne-Marie Rindom (Den)16
  9.Tuula Tenkanen (Fin)18
  10.Paige Railey (VS)22
  Eindstand Laser Radial
  1.Marit Bouwmeester (Ned)61 ptn
  2.Annalise Murphy (Ier)67
  3.Anne-Marie Rindom (Den)71
  4.Evi Van Acker78
  5.Tuula Tenkanen (Fin)86,6
  6.Josefin Olsson (Zwe)90
  7.Gintare Scheidt (Lit)90
  8.Alison Young (GBr)93
  9.Ashley Stoddart (Aus)107
  10.Paige Railey (VS)131