• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions kloppen Nederland en spelen olympische finale

  De Red Lions zijn dankzij hun overwinning zeker van minstens zilver.

  0 / 0

  De Red Lions zijn dankzij hun overwinning zeker van minstens zilver.

  De Red Lions hebben de finale bereikt op de Olympische Spelen. In de halve finale klopten de Belgische hockeymannen Nederland met 3-1, waardoor ze al zeker zijn van minstens zilver en de zesde Belgische medaille in Rio de Janeiro. In de finale neemt België het donderdag om 22u Belgische tijd op tegen Argentinië.

  België en Nederland begonnen afwachtend aan hun halve finale. Beide landen toonden veel respect voor elkaar en de angst om te verliezen leek groter dan de wil om te winnen.

  In tegenstelling tot hun wedstrijd tegen India gaven de Red Lions al in de openingsfase een strafcorner prijs. Gelukkig stond het vizier van de Nederlandse specialist Mink van der Weerden nog niet op scherp.

  De eerste echte mogelijkheid in de wedstrijd was voor onze landgenoten. Sébastien Dockier speelde zichzelf knap vrij, maar zijn verschroeiende poging belandde in het zijnet.

  De toeschouwers kregen in het tweede kwart hetzelfde afwachtende spelbeeld te zien. Pas vijf minuten voor de rust verzilverden de Lions hun eerste strafcorner. De poging van Tom Boon werd afgeblokt, maar Jérôme Truyens stond op de goede plaats om de 1-0 van dichtbij voorbij de Nederlandse goalie te werken.

  De studieronde leek nu voorbij. België nam de wedstrijd in handen en met een fantastische lange bal en dito aanname zette Cédric Charlier aanvoerder John-John Domen voor een lege kooi. Domen gleed de 2-0 binnen en zette de Belgen op rozen.

  Maar onze landgenoten konden niet lang genieten van die dubbele voorsprong. Een minuut later kreeg Nederland opnieuw een strafcorner en nu was het wel raak voor Van der Weerden: 2-1. Zo ging België met een kleine voorsprong de rust in.

  Red Lions overklassen Nederland na de rust

  De Red Lions begonnen sterk aan de tweede helft. In een aangenaam derde kwart drukten ze Nederland naar de achtergrond, maar scoren lukte even niet meer. Boon schoot een strafcorner hoog over en niet veel later vergat ook Dockier een knappe counter af te ronden.

  Het laatste kwart beloofde razend spannend te worden. België kreeg al in de eerste minuut een uitgelezen mogelijkheid om verder uit te lopen. Florent van Aubel zette een knappe combinatie op met Thomas Briels en schoot van dichtbij de 3-1 op het scorebord. Een ticket voor de finale leek plots heel dichtbij.

  België controleerde de wedstrijd en uiteindelijk kwam de overwinning nooit meer in gevaar. Voor het eerst sinds de Olympisch Spelen in Antwerpen in 1920 heeft ons land dus opnieuw een olympische medaille in het hockey.

  Donderdag nemen de Red Lions het in de finale op tegen Argentinië, dat een maat te sterk was voor uittredend olympisch kampioen Duitsland (5-2).

  Bondscoach Shane McLeod: "We hebben deze overwinning niet gestolen"

  • Shane McLeod (bondscoach Red Lions): "Mijn spelers hebben het schitterend gedaan. We hebben het merendeel van de wedstrijd gedomineerd. Ik denk niet dat deze overwinning gestolen is. We zijn nu zeker van een medaille, maar deze jongens zijn naar hier gekomen met een missie. Er is een groot verschil tussen zilver en goud, dat weten ze. Iedereen zal snel opnieuw met beide voeten op de grond staan."
  • Max Caldas (Nederlandse bondscoach): "We verloren deze wedstrijd terecht. Ik herkende mijn eigen team niet. De scherpte ontbrak in alle linies. We hebben onszelf verloren. De spelers hebben zichzelf in de steek gelaten."
  • Felix Denayer: "Dit is waar wij dag en nacht voor gewerkt hebben, waar wij alles voor opzij hebben gezet. Ik heb tranen van geluk geweend, het is echt ongelofelijk. Hier zijn weinig woorden voor, het is kippenvel. Het is enerzijds verrassend omdat we nu onze eerste finale van een groot toernooi halen. Anderzijds hebben we al zo vaak tegen een muur moeten opboksen en zaten we zo dicht bij de wereldtop. Nu doen we het gewoon. Het zat er aan te komen. Het is alleen ongelofelijk dat het op dit moment gebeurt."
  • Robert van der Horst (Nederlandse aanvoerder): "Ik heb nu even geen verklaring voor het verschil tussen onze 4-0 in de kwartfinale tegen Australië en deze match tegen België. Dat is ook niet aan mij. We hebben verdiend verloren. We hebben heel veel technische fouten gemaakt. We konden niet omgaan met de druk die België uitoefende. We waren verdedigend niet goed genoeg."

  Thomas Briels: "Een olympische finale spelen is niet iedereen gegeven"

  Een van de uitblinkers bij de Red Lions was Thomas Briels, die goed was voor de assist bij het derde en beslissende doelpunt. "Dit is niet normaal, ik kan het niet goed geloven", klonk Briels euforisch na afloop van de wedstrijd. "Vandaag hebben we onze voet naast die van Nederland gezet, al moesten we enorm diep gaan om hen te kloppen. Ik stond zelf twee keer op het punt om over te geven."

  "We kregen nog enkele kansen om uit te lopen tot 4-1 en de overwinning veilig te stellen. Maar dit was echt een collectieve prestatie. We speelden tot nu toe een fantastisch toernooi en mogen ons nu opmaken voor de olympische finale. Dit is niet iedereen gegeven."

  In die finale moet België het opnemen tegen Argentinië, een meester in strafcorners. Briels: "In hun halve finale tegen Duitsland hebben ze er drie gescoord, dat moeten we dus proberen te vermijden. Maar vanavond gaan we nog even genieten, want deze prestatie is een beloning voor al het harde werk van iedereen in de afgelopen jaren."

  Van de sociale media: