• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert over de Belgen: "Olympische limieten zijn aan de soepele kant"

  Ook Axelle Dauwens werd uitgeschakeld in de reeksen.

  Van de 5 Belgische atleten die gisteren in actie kwamen, werden er 4 uitgeschakeld in de reeksen. "Is het niet verstandig een bewijs van vormbehoud te vragen?", vraagt Sporza-journalist David Naert zich af.

  Axelle Dauwens raakte gisteren niet voorbij de reeksen op de 400 meter horden, Jeroen D'hoedt werd uitgeschakeld op de 3.000 meter steeple. Ook voor 200 meter-loopsters Olivia Borlée en Cynthia Bolingo zaten de Spelen er al op na de reeksen. Enkel Michaël Bultheel wist zich te plaatsen voor de halve finales op de 400 meter horden.

  Sporza-journalist David Naert zoekt naar een verklaring. "Je moet weten dat het Belgisch Olympisch Comité voor deze Spelen geen eigen strenge limieten heeft opgelegd zoals het dat vroeger deed", vertelt hij. "Het volgt gewoon de limieten die zijn vastgelegd door de respectievelijke internationale federaties. Die zijn vaak aan de soepele kant."

  "Dat verklaart bijvoorbeeld waarom we met zoveel marathonlopers aanwezig zijn. Maar als je dan kijkt naar wat er in de reeksen is gebeurd... Axelle Dauwens is gewoon niet in vorm, maar is wel een atlete die hier altijd aanwezig moet zijn."

  "Bij de 200 meter-loopsters is het duidelijk dat Cynthia Bolingo hier niets kon komen doen. De vorm was totaal afwezig en dan kun je je afvragen of het niet verstandig is toch een bewijs te vragen van vormbehoud."

  "Verhaal ook niet herleiden tot dat ene thema"

  "Maar je kunt dat verhaal ook niet herleiden tot dat ene thema. Neem nu Olivia Borlée (kleine foto) bijvoorbeeld. Die heeft haar zomer weer voor een groot deel de mist zien ingaan door allerlei blessures."

  "Jeroen D'hoedt heeft de internationale norm niet gehaald, maar wordt dan toch opgevist door de internationale federatie omdat die aan genoeg atleten wil komen op de 3.000 meter steeple. Is dat allemaal een goede zaak? Dat wil ik toch in het midden laten."

  "Mijn stelling is altijd: limieten zijn wat ze zijn. Als je ze niet haalt, selecteer die atleten dan niet. Als de limieten dan toch te soepel blijken te zijn, vraag dan toch op zijn minst een bewijs van vormbehoud. Al kun je dat dan weer moeilijk opleggen aan marathonlopers. Het is een heel complex gegeven."