• home
 • video
 • pas verschenen

  Hambüchen bekroont carrière met olympische titel aan de rekstok

  Voor Hambüchen is het zijn eerste olympische titel.

  0 / 0
  Fabian Hambüchen heeft Duitsland aan de rekstok een 10e olympische titel bezorgd. Titelverdediger Epke Zonderland viel en eindigde op een na laatste. Voor de 28-jarige Duitser is deze titel de bekroning van zijn carrière. Eerder werd hij al eens tweede en derde in de strijd om olympisch goud.

  Epke Zonderland werkte in de finale een dramatische oefening af. De 30-jarige Nederlander verloor na een paar vluchtelementen de controle over de rekstok en kwam met zijn gezicht vol op de valmat terecht. Geen nieuwe titel voor hem dus.

  Door de afwezigheid van Kohei Uchimura, die zich blesseerde tijdens de kwalificaties, was dit een uitgelezen kans voor de outsiders om olympisch kampioen te worden. Fabian Hambüchen, die in zijn carrière al brons en zilver veroverde op de Spelen, profiteerde optimaal en bleef met 15,766 punten van start tot finish bovenaan het klassement staan. 

  De Braziliaan Francisco Barreto zweepte na zijn oefening het publiek nog op in de hoop zo een hogere score bij de jury te kunnen afdwingen, maar dat lukte niet. Barreto eindigde als vijfde. Danell Leyva kwam als laatste aan de beurt. De 24-jarige Amerikaan, die een uur daarvoor nog vice-olympisch kampioen werd aan de brug met gelijke leggers, leverde een prima oefening af, maar moest bij de landing wel een stapje opzij zetten.

  Hambüchen bestierf het bijna van de spanning maar kon opgelucht ademhalen toen hij het cijfer 2 naast de naam van Leyva zag verschijnen. De Rus David Beljavski won met 34 honderdsten van een punt verschil het brons van de Chinees Deng Shudi.

  Het podium:

  1. Fabian Hambüchen (Dui) - 15,766 punten
  2. Danell Leyva (VS) - 15,500
  3. Nile Wilson (GBr) - 15,466

  7. Epke Zonderland (Ned) - 14,033

  Bekijk hieronder de oefening en de val van Epke Zonderland: