• home
 • video
 • pas verschenen

  Ferry Weertman bezorgt Nederland dubbel goud in marathonzwemmen

  Weertman sprintte na tien kilometer zwemmen naar goud.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Na het goud bij de vrouwen heeft Nederland nu ook goud veroverd op de 10 kilometer openwaterzwemmen bij de mannen. Ferry Weertman klopte een Griek na een fotofinish.

  De snelste start stond op naam van Jarrod Poort. De Australiër zwom vier jaar geleden nog de 1500m vrij en heel even leek het alsof hij zich nog in Londen waande. Na 2,5 kilometer zwom hij al een minuut voor de andere zwemmers uit en halverwege volgde het peloton al op een minuut en vijftien seconden.

  Poort verloor logischerwijze van zijn pluimen en op 1.400 meter werd hij bijgehaald door Ferry Weertman, die zich tot dan had verstopt in de buik van het peloton. De Nederlander sloeg een gaatje en kreeg nog het gezelschap van vijf andere zwemmers.

  De Griek Spiros Gianniotis nam dan wat voorsprong, maar Weertman wist ook die uitval nog te pareren en in een sprint met twee werd gestreden voor het goud. Daarin kwam de transponder van de Griek als eerste voorbij de meet, maar tikte de Nederlander als eerste aan. Na vele finishfoto's werd Ferry Weertman uitgeroepen als olympisch kampioen.

  Zonder de steun van vriendin Kromowidjojo

  Weertman moest het vandaag zonder de steun van zijn vriendin stellen. Voormalig olympisch kampioene Ramoni Kromowidjojo moest vlak voor aanvang van de tien kilometer het vliegtuig naar Nederland nemen. Het Nederlandse Olympische Comité verplicht namelijk alle Nederlanders die geen medaille wonnen, ten laatste 48 uur na hun laatste wedstrijd Rio te verlaten.

  uitslag 10km mannen
  1Ferry Weertman (Ned)1:52:59.8
  2Spiros Gianniotis (Gri)1:52:59.8
  3Marc-Antoine Olivier (Fra)1:53:02.0
  4Lijun Zu (Chn)1:53:02.0
  5Jordan Wilimovsky (VSt)1:53:03.2
  6Simone Ruffini (Ita)1:53:03.5
  7Federico Vanelli (Ita)1:53:03.9
  8Yasunari Hirai (Jap)1:53:04.6