• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-FIFA-voorzitter João Havelange op 100-jarige leeftijd overleden

  Havelange was 24 jaar lang FIFA-voorzitter.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Braziliaan João Havelange is op honderdjarige leeftijd overleden. Dat bevestigde een woordvoerster van het Braziliaanse Samaritano-ziekenhuis. Havelange was van 1974 tot 1998 de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA.

  Havelange, naar wie het olympisch stadion in Rio vernoemd is, sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. Begin juli werd hij met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

  Havelange, een Braziliaan met Belgische vader, was tussen 1956 en 1974 de voorzitter van de Braziliaanse sportconfederatie. Vervolgens stond hij 24 jaar aan het roer van de FIFA. Hij had een grote invloed op de toewijzing van het WK voetbal van 2014 aan Brazilië en op die van de Olympische Spelen van 2016 aan Rio de Janeiro.

  Net als zijn opvolger, de Zwitser Sepp Blatter, was Havelange geen onomstreden figuur. Zo nam hij drie jaar geleden ontslag als erevoorzitter van de FIFA nadat zijn naam in een reeks corruptieschandalen was genoemd.

  Tweevoudig olympiër

  Havelange nam zelf twee keer deel aan de Olympische Spelen. In 1936 in Berlijn deed hij dat als zwemmer en in 1952 in Helsinki maakte hij deel uit van de Braziliaanse waterpoloploeg.