• home
 • video
 • pas verschenen

  Zagré: "Ik mag niet verder kijken dan de eerste wedstrijd"

  Zagré: "Enkel de eerste wedstrijd telt"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Hordeloopster Anne Zagré begint morgen aan haar eerste ronde op de 100m horden. De spurtster probeert zichzelf zo weinig mogelijk druk op te leggen. "Ik mag niet dezelfde fout maken als op het WK in Peking vorig jaar."

  "Ik voel me goed en de trainingen verlopen zeer vlot", opent een zichtbaar ontspannen Zagré. "Morgen beginnen de Spelen voor mij. Ik kijk heel erg uit naar mijn eerste ronde."

  Over haar ambities blijft Zagré opvallend op de vlakte. "Ik heb geen idee welke chrono ik kan lopen. We zullen zien. Ik heb een zeer goede trainingsweek achter de rug, dus ik ben hoopvol. Fysiek ben ik honderd procent. Ook op training zijn de chrono’s uitstekend. Maar ik heb voor de race geen bepaalde tijd in mijn hoofd."

  De reden voor haar (zeer) beperkte ambities liggen in de teleurstelling van vorig jaar op het WK in Peking. "Sinds ik hier ben, focus ik mij volledig op mijn eerste race. Enkel die wedstrijd telt. Je moet het wedstrijd per wedstrijd bekijken op zo'n groot toernooi. Dat was vorig jaar mijn fout op het WK in Peking. Ik wou daar heel graag naar de finale en dat had ik ook uitgesproken. Maar ik blokkeerde helemaal. Nu denk ik niet meer aan de volgende wedstrijden of aan tijden."

  "Ik heb in mijn achterhoofd wel een objectief, maar dat moet wijken. Enkel die eerste wedstrijd telt. Ik ga zo goed mogelijk mijn best doen en dan zien we wel."

  "Hoe ik rustig blijf in de aanloop naar zo’n belangrijk event? Ik heb mijn rituelen. Ik heb enkele woordjes en zinnetjes in mijn hoofd die ik mezelf blijf inspreken om kalm te blijven. Dat helpt me om te ontspannen. Op het gebied van concentratie heb ik veel vooruitgang geboekt mijn mental coach, Andreas Pause."

  "Met hem visualiseer ik mijn wedstrijd ook al van tevoren. Op die manier weet ik perfect wat ik moet doen en wat er me te wachten staat. Ik hoop dat dat hier in Rio ook zijn vruchten afwerpt."

  "Wat Nafi meer heeft dan iemand anders? Een olympische titel!"

  Eergisteren zag Zagré haar vriendin, Nafi Thiam, verrassend triomferen in de zevenkamp. "Natuurlijk heeft de fantastische prestatie van Nafi me moed gegeven. Zo zie je maar dat op de Spelen alles kan gebeuren. Ze is gewoonweg olympisch kampioen. Dat is de droom van iedere atleet. Het is niet voor te stellen wat er nu in haar hoofd omgaat."

  "Wat ze meer heeft dan een ander? Een olympische titel! (schaterlachend). Nee, serieus. Het is een harde werkster met heel veel talent. Ze is ook heel sereen, veel meer dan ikzelf bijvoorbeeld. Ze legt zichzelf geen druk op en doet gewoon haar ding. Dat heeft haar de gouden medaille opgeleverd."