• home
 • video
 • pas verschenen

  Vannieuwkerke: "Medaille zat er echt wel in voor Pieters"

  Thomas Pieters strandde op een ondankbare vierde plaats in Rio.

  Golfkenner Karl Vannieuwkerke zag gisteren een sterke Thomas Pieters stranden op een vierde plaats op het olympisch golftoernooi in Rio. "Ik kan me voorstellen dat Pieters, zo gedreven als hij is, de volgende maanden toch nog eens zal terugdenken aan de derde ronde van zaterdag."

  "Pieters' score zaterdag (+6) had echt niemand zien aankomen", legt Vannieuwkerke uit. "Na twee sterke eerste dagen, respectievelijk -4 en -5, moet dat ongetwijfeld zeer hebben gedaan. Op de vierde en laatste dag speelt hij dan nog eens -6. Een medaille zat er echt wel in."

  Maar hoe valt zo'n slechte dag dan te verklaren? “Mensen die geen golf spelen, kunnen zich zo’n slechte dag moeilijk voorstellen. Maar het kan echt wel. Ik zag hem bij hole 2 en 3 al shaky spelen. Hij had angst om zijn puts te maken. Dan miste hij twee keer en begon het in zijn hoofd te spelen."

  "Het grootste gevaar voor een golfer is een knagertje in je hoofd. Als het goed gaat, slaapt dat beestje. Maar als het slecht gaat en je mist enkele ballen nipt, knaagt dat verschrikkelijk. En dat is wat Thomas Pieters heeft meegemaakt."

  De opgang van Pieters is al enkele jaren steil. “Thomas Pieters verrast mij inderdaad al twee jaar. Hij is klaar om de stap te zetten naar de absolute top. Momenteel staat hij rond de zestigste plaats op de wereldranglijst, maar hij kan zo in de top 20 mee. Hij werkt hard en toonde al regelmaat in zijn spel."

  "Zijn derde ronde zaterdag was een accident de parcours. Maar Pieters is wereldklasse. Hij bundelt alle kwaliteiten, maar is nog maar 24 en dat is jong. Hij heeft een gebrek aan ervaring op de grote momenten en dat zal in Rio ook wel meegespeeld hebben."

  “We kunnen nu al zeggen dat hij heeft meegespeeld voor de medailles. Ik had hem dicht verwacht, en als je vierde eindigt op vier slagen, dan heb je meegedaan voor eremetaal. Maar op de Spelen in Tokio, over vier jaar, zal hij nog beter zijn. Hij moet nog finetunen, nog meer regelmaat tonen."

  "Maar hij heeft een sterk team, dus dat gaat helemaal goedkomen. Ik vrees wel dat er in Tokio nog meer toppers aanwezig zullen zijn. De top vier van de wereld was er in Rio, met het excuus van het zikavirus, niet bij. Die zullen toch knarsetandend voor de televisie de ontlading van Justin Rose hebben gadegeslaan."

  "Te onvoorspelbare Colsaerts"

  In tegenstelling tot Pieters kon Nicolas Colsaerts met een dertigste plaats niet helemaal overtuigen in Rio. “Colsaerts is zo onvoorspelbaar", verklaart Vannieuwkerke.

  "Hij had net zo goed zesde of zevende kunnen worden of zelfs een medaille pakken. Maar wat mij verbaasde bij Colsaerts: er zat dit keer geen uitschieter in. Meestal wisselt hij een fantastische ronde af met een ondermaatse dag. Nu was dat niet het geval. Je kan hem nergens iets aanwrijven. Hij eindigt in het midden van het pak. Maar als Colsaerts in de flow zit, is het fantastisch. Zoniet, is het een pak minder."