• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Niekerk pakt goud op de 400 meter met fenomenaal wereldrecord

  Wayde van Niekerk blaast de tijd van Michael Johnson van de tabellen.

  0 / 0

  Wayde van Niekerk blaast de tijd van Michael Johnson van de tabellen.

  Wayde van Niekerk heeft met een ongelooflijk wereldrecord de 400 meter gewonnen. Met zijn 43"03 was de Zuid-Afrikaan liefst 15 honderdste seconde sneller dan Michael Johnson in 1999. Kirani James werd tweede, LaShawn Merrit derde. "Ik ging voluit vanaf de start, wat er daarna gebeurde, weet ik niet meer", zegt de 24-jarige Van Niekerk.

  Er stonden vier andere lopers aan de start dan bij de finale van de 400 meter in Peking op het WK vorig jaar. Maar natuurlijk was de top drie van toen, Wayde van Niekerk, LaShawn Merrit en Kirani James, ook nu favoriet voor de medailles. In Peking tekende het trio trouwens voor de eerste wedstrijd waarbij drie lopers onder de magische grens van 44 seconden bleven.

  Wayde van Niekerk had vanavond weer grote plannen. In de buitenbaan had hij geen zicht op de concurrentie en hij vloog uit de startblokken. Met een paar meter voorsprong op de andere twee ging hij de laatste rechte lijn in en hij viel in tegenstelling tot de rest niet stil.

  Voor de tweede keer op rij liepen drie mannen onder de 44 seconden, maar de enige tijd waar iedereen oog voor had was de 43"03 die achter de naam van Van Niekerk stond: 15 honderdste seconde sneller dan Michael Johnson, die als BBC-commentator vanuit de persbanken toekeek.

  Wayde van Niekerk zet een nieuwe norm in de 400 meter. De Zuid-Afrikaan is een fenomeen. Hij liep dit jaar onder de 10 seconden op de 100 meter. Eerder had hij onder de 20 seconden op de 200 meter gelopen en op de 400 zit hij onder de 44 seconden. Hij is de enige sprinter die dat ooit klaar kreeg.

  Bolt sprint naar Van Niekerk

  Zo ziet Usain Bolt, die eraan denkt om op pensioen te gaan, dat er een nieuwe superster klaar staat om hem op te volgen. Na zijn gewonnen 100 meter trok Bolt een laatste sprint in de tribunes om Van Niekerk te feliciteren met diens wereldrecord.

  Van Niekerk: "Begon voluit en weet niet wat er toen gebeurde"

  Vorig jaar moest Wayde van Niekerk na zijn wereldtitel van de piste gedragen worden, nu had hij wel nog energie om enkele interviews te geven. "Ja, het is een heel verschil. Nu kan ik gewoon rustig wegwandelen. Ik kan zelfs naar mijn familie gaan om dit geweldige moment te delen", zei Van Niekerk.

  "Ik ging voluit vanaf de start. Ik weet niet meer wat er daarna gebeurde. Ik kwam in de laatste honderd meter en begon mij af te vragen waar de anderen zaten. Dat gaf me de energie om te blijven vechten tot de finish."

  Michael Johnson: "Oh my god, vanuit baan acht"

  Michael Johnson ziet zijn laatste wereldrecord sneuvelen, maar kan er vrede mee nemen. "Ik ben een liefhebber van de sport, dus is het altijd mooi om een wereldrecord verbeterd te zien worden", zegt de Amerikaan. "Oh my god, vanuit baan 8, dacht ik. Ik heb nog nooit iemand zo snel gezien tussen 200 en 400 meter. Dit was ongelooflijk om te zien."

  Ook Johnson ziet in Van Niekerk de nieuwe superster van de atletiek. "Usain Bolt gaat straks met pensioen en Wayde is nog jong. Hij zal nu proberen onder de 43 seconden te duiken, iets wat ik altijd heb geprobeerd, maar wat me nooit gelukt is."

  Het podium:

  1. Wayde van Niekerk (ZAf) - 43"03 WR
  2. Kirani James (Gre) - 43"76
  3. LaShawn Merrit (VS) - 43"85

  Bekijk hieronder het wereldrecord van Wayde van Niekerk:

  Tweets: