• home
 • video
 • pas verschenen

  Usain Bolt is voor de derde Spelen op rij de snelste man ter wereld

  Usain Bolt sprint naar zijn 7e gouden medaille.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Usain Bolt sprint naar zijn 7e gouden medaille.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Usain Bolt heeft zijn onverslaanbare status extra kracht bijgezet. In de finale van de 100 meter rolde hij na een matige start iedereen op (9"81). Het zilver was voor de uitgejouwde Justin Gatlin, de Canadees De Grasse mocht als derde mee het podium op.

  Tien minuten nadat de Brabançonne door het Estádio Olímpico João Havelange had gegalmd, brak voor velen het moment van deze Olympische Spelen aan: de 100 meter sprint bij de mannen.

  Usain Bolt had dit jaar zijn showdoos thuisgelaten tijdens de opwarming, maar de race zelf verliep volgens het bekende stramien. Uitdager Justin Gatlin, die bij zijn voorstelling uitgefloten werd, schoot als snelste uit de startblokken.

  De Jamaicaanse zesvoudige olympische kampioen overschouwde het deelnemersveld 70 meter lang vanuit de achterhoede, waarna hij met de glimlach iedereen het nakijken gaf.

  Wie gehoopt had op een olympisch record was er logischerwijze aan voor de moeite, maar met een winnende tijd van 9"81 laat de 29-jarige Bolt op het juiste moment wel zijn beste chrono van het seizoen noteren. De verliezers van de dag waren Yohan Blake (4e) en Jimmy Vicaut (7e).

  Tijdens de 200 meter (donderdag) en de 4x100 meter (vrijdag) probeert Bolt zijn unieke negenklapper te vervolledigen.

  Usain Bolt: "Misschien moet ik mijn naam veranderen naar Gold"

  Na afloop van de race kon Maarten Vangramberen Usain Bolt voor de Sporza-microfoon halen. "Ik ben hier met één doel en dat is de triple-triple behalen. Ik heb vanavond de eerste stap gezet. Misschien moet ik mijn naam nu veranderen naar Gold in plaats van Bolt."

  De Jamaicaan had ook woorden van lof voor Nafi Thiam en haar collega's in de zevenkamp: "Het was een fantastische competitie. Ik heb het grootste respect voor de zevenkampsters. Ze doen zoveel disciplines op twee dagen tijd, dat is geweldig."

  Justin Gatlin op zijn beurt kan leven met de zilveren medaille: "Als 34-jarige toch nog op het podium eindigen tussen al dat jonge geweld is heel goed. Ik werk 365 dagen per jaar voor deze 9 seconden."

  Geniet hieronder van de winnende race van Bolt:

  Video player inladen...
  Uitslag 100 meter (mannen)
  1.Usain Bolt (Jam)9"81
  2.Justin Gatlin (VS)9"89
  3.Andre De Grasse (Can)9"91
  4.Yohan Blake (Jam)9"93
  5.Akani Simbine (ZAf)9"94
  6.Ben Youssef Meité (Ivo)9"96
  7.Jimmy Vicaut (Fra)10"04
  8.Trayvon Bromell (VS)10"06

  De eerste stap richting de "triple-triple" is gezet:

  "Naam veranderen in Gold":

  Video player inladen...