• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische verspringster Klisjina dwingt via TAS toch deelname aan Spelen af

  Klisjina mag morgen dan toch deelnemen aan het verspringen.

  De Russische verspringster Daria Klisjina mag dan toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze dwong haar deelname af na een beroepsprocedure bij het TAS. Zaterdag had de IAAF haar het startrecht in extremis nog ontzegd.

  "Het beroep van Klisjina is aanvaard", laat het Internationaal Tribunaal voor de Sport weten. De 25-jarige Russische kan morgen dus gewoon deelnemen aan de kwalificaties in het verspringen.

  De in Florida wonende Klisjiina was oorspronkelijk de enige Russische atlete die door de IAAF was opgevist, nadat de internationale atletiekfederatie alle andere Russische atleten van de Spelen had geweerd in navolging van een rapport van het WADA over structureel dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

  Zaterdag besliste de IAAF echter om Klisjina dan toch niet te laten aantreden in Rio, omdat er "nieuwe informatie" beschikbaar zou zijn op basis van het rapport van Richard McLaren over het staatsgestuurd dopingnetwerk in Rusland. Daarop stapte Klisjina naar het TAS, dat haar nu in het gelijk stelt.

  De Duitse tv-zender ARD pakte gisteren uit met het nieuws dat de verspringster door de IAAF uiteindelijk uitgesloten werd omdat er geknoeid zou zijn geweest met twee flacons met stalen voor een dopingcontrole. Bovendien bevatte één van de twee flacons DNA-sporen van twee mensen.