• home
 • video
 • pas verschenen

  Lefèbvre en Pelsmaekers rukken op maar: "De hel brak los, we zijn gekapseisd"

  Lefebvre en Pelsmaekers zeilden erg regelmatig.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Belgische zeilers in de 49er-klasse zetten hun opmars voort en staan nu 14e. Dinsdag kunnen Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers nog een gooi doen naar een plek in de medaillerace. Na de derde race van de dag kwam de wind wel fel opzetten en kapseisde de boot van onze landgenoten. "De hel brak los."

  Na een minderde eerste dag kende het Belgische duo zaterdag een betere. De twee rukten op van plaats 19 naar de 17e stek en als ze op dat elan doorgingen, zouden ze nog enkele plaatsen kunnen stijgen.

  Lefèbvre en Pelsmaekers zeilden een stabiele eerste race en voeren bijna de hele tijd op plek 9, waarop ze ook eindigden. Maar door de uitsluiting van Argentinië, werden de Belgen op plaats acht gezet. In de tweede wedstrijd van de dag werden ze ook achtste en afsluiten deden ze met een 12e plek.

  Dankzij de meer dan degelijke resultaten van hun derde zeildag stijgen ze in de rangschikking naar plaats 14. Dinsdag volgen de laatste drie races, donderdag een eventuele medaillerace, waaraan de beste tien duo's mogen meedoen.

  "We weten wat we kunnen en dat moeten we uitbuiten"

  "Sinds gisteren hebben we de goeie flow te pakken", zei Lefèbvre achteraf. "We wilden geen risico’s nemen. We wisten dat we zo de race niet zouden winnen, maar we wisten ook dat we dan een pak boten achter ons konden houden."

  "Het is een kwestie van koel blijven en weten wat we kunnen en dat uitbuiten. We hebben gezien dat er een paar heel slecht gescoord hebben onder de druk. Wij hebben gewoon op ons zelf gefocust en niet naar de anderen gekeken."

  Bibberen na de finish

  Na de derde race vandaag was het nog wel even schrikken voor Lefèbvre en Pelsmaekers. De wind begon plots te razen en de boot van onze landgenoten kapseisde zelfs.

  "Wij hebben eigenlijk een goeie zeildag gehad, maar na de laatste reeks is de hel losgebroken", zei Lefèbvre. "Meer dan windkracht tien. We hebben alle zeilen naar beneden moeten doen. We zijn gekapseisd en ik moest duiken om de vallen los te laten."

  "Onze coach zei dat hij het water wilde induiken, omdat hij mij niet meer zag. We hebben nog veel werk voor de boeg om alles zeilkaar te krijgen. Er zijn een paar zeilen kapot en die moeten vervangen worden en dat moet met de jury geregeld worden. Dat kon echt gevaarljik zijn, we zijn allebei nog aan het trillen. Dat hebben we nog nooit meegemaakt."

  tussenstand 49er na 9 races
  1Burling/Tuke (NZe)21
  2Heil/Ploessel (Dui)39
  3Outteridge/Jensen (Aus)54
  4D'Ortoli/Delpech (Fra)56
  5Przbytek/Kolodzinski (Pol)65,3
  6Seaton/McGovern (Ier)66
  7Fletcher-Scott/Sign (GBr)70
  8Warrer/Lubeck (Den)71
  9Lange/Lange (Arg)72
  10Grael/Borges (Bra)80
  11Botin Le Chever/Lopez Marra (Spa)81
  12Makino/Takahashi (Jap)82
  13Lima/Costa (Por)82
  14Lefèbvre/Pelsmaekers (Bel)84
  15Tita/Zucchetti (Ita)84
  16Delle-Karth/Resch (Oos)85
  17Kostov/Cupac (Kro)91
  18Schneiter/Cujean (Zwi)93
  19Barrows/Morris (VSt)119
  20Grez Ahrens/Grez Ahrens (Chi)130