• home
 • video
 • pas verschenen

  Jebet overklast tegenstand en kroont zich tot olympisch kampioene op steeple

  De Bahreinse Jebet maakte brandhout van de tegenstand.

  De Bahreinse Ruth Jebet heeft de olympische titel op de 3.000 meter steeple veroverd. Na een indrukwekkende solorace stopte de klok op 8'59"75, slechts een seconde boven het wereldrecord.

  Nadat Ruth Jebet de reeksen gedomineerd had, liet ze ook in de finale niets aan het toeval over. De Bahreinse, geboren in Kenia, hield zich in de openingskilometer gedeisd, maar schakelde nadien een versnelling hoger.

  Enkel het Keniaanse duo Jepkemoi en Chepkoech en de Amerikaanse Coburn konden aanklampen, maar ook dat was tijdelijk. Jebet schudde al snel haar concurrentes van zich af en zag ze pas aan de finish terug.

  Jebet leek op weg naar het derde wereldrecord van dit atletiektoernooi, maar kreeg het in de slotronde nog knap lastig. Met 8'59"75 bleef ze uiteindelijk een seconde boven het wereldrecord van de Russin Galkina (8'58"81), maar pakte ze wel het goud.

  In de achtergrond knokte wereldkampioene Hyvin Jepkemoi (9'07"12) zich naar het zilver, het brons was voor de Amerikaanse Emma Coburn (9'07"63).