• home
 • video
 • pas verschenen

  Elia Viviani houdt roekeloze Cavendish af in prangend omnium

  Viviani schenkt Italië voor het eerst in 20 jaar een olympische titel op de piste.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Viviani schenkt Italië voor het eerst in 20 jaar een olympische titel op de piste.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Niet Mark Cavendish, Fernando Gaviria of titelverdediger Hansen, maar wel Elia Viviani heeft het omnium gewonnen. In de afsluitende puntenkoers smakte de Italiaan (door de schuld van Cavendish) tegen de piste, maar zelfs dat kon hem niet van de olympische titel houden. Cavendish en Hansen mogen als troostprijs mee het podium op.

  "We gaan hier vuurwerk zien", sprak Renaat Schotte profetische woorden voor aanvang van de afsluitende puntenkoers in het omnium. Na vijf heel regelmatige onderdelen vatte Sky-renner Viviani als leider het zesde en laatste onderdeel aan, maar een kwartet renners snuffelde in de Italiaanse nek.

  Op naar de priemende puntenkoers zelf: tweevoudig wereldkampioen Fernando Gaviria, die als zevende op ruime afstand van leider Viviani het slotnummer indook, probeerde al in de eerste van de 160 ronden het ruime sop te kiezen.

  In tweede instantie slaagde hij, net als titelverdediger Hansen, in zijn opzet om een bonusronde (en de bijhorende 20 punten) te sprokkelen. Eensklaps stond alles weer op een zakdoek bovenin.

  Moet er nog meer spanning zijn? Jawel! Met een roekeloos manoeuvre werkte Cavendish de Zuid-Koreaan Park tegen de piste, die Viviani meesleurde in zijn val. Alsof er niets aan de hand was, schreef Cav vervolgens twee sprints op zijn conto. Wonder boven wonder kon leider Viviani ongehavend zijn stekje in het peloton weer innemen (na een neutralisatie).

  Wat volgde was een dominant meesterwerkje van Viviani. De alert koersende Italiaan was nooit uit de voorste gelederen van de groep te slaan én zette het puntje op de Italiaanse i door de 14e en 15e sprint te winnen. De Italiaan huilde tranen met tuiten toen hij als olympisch kampioen zijn ereronde mocht maken op de olympische velodroom.

  Onze landgenoot Jasper De Buyst kon de zegetocht van Viviani niet actief meemaken. Hij moest na een teleurstellende eerste dag opgeven met een maag- en darminfectie.

  Cavendish rijdt Park omver, maar doet alsof zijn neus bloedt:

  Video player inladen...

  Nederlands journalist Thijs Zonneveld wil een sanctie zien voor Cav:

  Eindstand omnium (mannen)
  1.Elia Viviani (Ita)207 ptn
  2.Mark Cavendish (GBr)194
  3.Lasse Norman Hansen (Den)192
  4.Fernando Gaviria (Col)181
  5.Thomas Boudat (Fra)172
  18.Jasper De BuystDNF