• home
 • video
 • pas verschenen

  Ben Johnson: "Bolt weet dat ik hem verslagen zou hebben"

  Johnson werd na zijn winst op de 100m in Seoel (1988) betrapt op doping.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Johnson werd na zijn winst op de 100m in Seoel (1988) betrapt op doping.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Voormalig atleet en dopingzondaar Ben Johnson vindt de huidige atleten op de 100 meter maar middelmatige sprinters. "Met de huidige technologie zou ik 9"4 gelopen hebben", zegt de Canadees tijdens zijn boekvoorstelling in Gent.

  Ben Johnson verbaasde de wereld toen hij in Seoel 1988 legende Carl Lewis versloeg op de 100 meter met een wereldrecord. Maar enkele dagen later viel de Canadees even snel van zijn voetstuk, nadat hij positief getest had op anabole steroïden.

  "Of ik spijt heb van wat ik toen gedaan heb? Neen", zegt Johnson. "Want iedereen deed eraan mee. Minstens 6 Amerikanen testten positief in Seoel, maar ik werd als enige gepakt."

  "Zij zijn de schurken, de hypocrieten en de leugenaars. Neem nu Justin Gatlin, die al twee keer tegen de dopinglamp liep. Die zou een levenslange schorsing moeten krijgen. Maar hij is een Amerikaan en heeft dus veel te zeggen."

  "Als atleten nu met een beschuldigende vinger wijzen naar mij, verander ik in een bokser en zeg ik dat ze ook niet clean zijn. Er is de laatste 28 jaar niet veel veranderd. Er zijn 100 meter-sprinters die doping gebruiken en er zijn er die clean zijn. Maar sport zal nooit dopingvrij zijn."

  En toch worden er weinig sprinters betrapt de laatste jaren. "Veel grote schoenmerken beschermen hun atleten. Ze laten niet toe dat hun atleten positief testen en geven mensen veel geld om hun mond te houden."

  "Ik ben de grootste sprinter aller tijden"

  Van de huidige generatie sprinters heeft Ben Johnson geen al te hoge pet op. "Het zijn maar middelmatige sprinters. Ze lopen tijden van 9"7 en 9"8. Maar met de huidige technologie zou ik 9"4 gelopen hebben."

  "Wie de grootste sprinter aller tijden is? Ik natuurlijk. Het aantal gouden medailles telt niet. Ik zou Bolt verslagen hebben. Niet nu, want ik ben 54 jaar, maar wel in mijn glorieperiode. En Bolt weet dat."

  Bekijk het volledige interview met Ben Johnson

  Video player inladen...