• home
 • video
 • pas verschenen

  Zelfs valpartij houdt Mo Farah niet van de zege op de 10.000 meter

  Mo Farah was opnieuw niet te stoppen op de 10.000 meter.

  0 / 0

  Mo Farah was opnieuw niet te stoppen op de 10.000 meter.

  De Brit Mo Farah heeft net als in Londen vier jaar geleden de 10.000 meter gewonnen. De Kenianen en Ethiopiërs probeerden de race hard te maken en halfweg ging Farah tegen de grond, maar zelfs dat kon hem niet stoppen.

  Net als op het WK in Peking vorig jaar was het Mo Farah tegen de rest. En de rest maakte de race hard.

  De Kenianen Muchiri en Kamworor trokken aan de kop om hun landgenoot Kipngetich Tanui te lanceren. Mo Farah moest afgemat worden om zijn snelle laatste ronde te neutraliseren.

  En de Brit kreeg een extra hindernis toen hij halfweg in botsing kwam met Tanui en een tuimeling maakte. De Britse supporters in het stadion hielden hun adem in, maar Farah stelde hen gerust met een opgestoken duim.

  Farah ging als tweede de laatste ronde in achter Tanui, maar liet toen de turbo aanslaan. Net voor de laatste rechte lijn ging hij Tanui voorbij. Net als in Londen pakt hij dus goud op de 10.000 meter. De vraag bij elke atletiekliefhebber is nu of hij in Rio net als vier jaar geleden ook de 5.000 meter wint.

  Onze landgenoot Bashir Abdi (foto) hoopte op een mooie ereplaats, maar moest al snel de rol lossen. Hij kwam als twintigste over de finish, net geen minuut achter zijn goeie vriend Mo Farah.

  Uitslag:

  1. Mo Farah (GBr) - 27'05"17
  2. Paul Kipngetich Tanui (Ken) - 27'05"64
  3. Tamirat Tola (Eth) - 27'06"26

  Bashir Abdi mikte op een plaats in de top 16, maar werd 20e in 28'01"49. "Ik ben dus toch wel wat teleurgesteld. Ik ben bewust wat trager gestart, zodat ik daarna aan een remonte zou kunnen beginnen. Maar ik vrees dat ik te lang gewacht heb."

  "Het was warm en in het begin zat er geen tempo in de race. Het was trekken en duwen en dat zorgt altijd voor gevaarlijke situaties. Zelfs Mo Farah is gevallen. Toen de versnelling er toch kwam, heb ik de trein gemist."

  De laatste ronde: