• home
 • video
 • pas verschenen

  Thompson houdt Fraser-Pryce van eeuwige roem, Schippers ontgoochelt

  Elaine Thompson wint afgetekend de 100 meter sprint.

  Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft de afspraak met de geschiedenisboeken gemist. De Jamaicaanse kon als eerste atlete dezelfde discipline voor de derde keer op een rij winnen, maar haar landgenote Elaine Thompson stak daar op de 100m een stokje voor. Dafne Schippers kon zich niet mengen in de debatten.

  Wat een strijd moest worden tussen de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce en de Nederlandse Dafne Schippers op de 100 meter, is voor beiden uitgedraaid op een ontgoocheling.

  Het was Elaine Thompson uit Jamaica die de rest van het pak op een paar meter liep in de snelle finale. Niet dat Thompson een grote verrassing is, want zij liep met 10"70 begin juli al de snelste tijd van het seizoen.

  In Rio liep ze een honderdste seconde trager, maar ze was wel de enige die haar beste niveau haalde. Shelly-Ann Fraser-Pryce liep met 10"86 wel haar snelste tijd van het seizoen, maar toch nog altijd 16 honderdste seconde boven haar persoonlijk record.

  De grootste teleurstelling was natuurlijk Dafne Schippers (foto) in de buitenbaan. De Nederlandse werd door iedereen naar voren geschoven als een van de favorietes na haar tweede plaats op het WK vorig jaar.

  Het hele seizoen werkte ze hard om haar start te verbeteren. Haar zwakke punt, zeker vergeleken met de Jamaicanen. Maar net die start liet haar helemaal in de steek.

  Schippers lag onmiddellijk achter op de andere finalisten en maakte dat niet meer goed. Ze finishte als vijfde in 10'90. Op de 200 meter, haar beste nummer, kan ze alsnog een eerste Nederlandse atletiekmedaille pakken sinds 1992.

  De volledige uitslag:

  1. Elaine Thompson (Jam) - 10"71
  2. Tori Bowie (VS) - 10"83
  3. Shelly-Ann Fraser-Pryce ( Jam) - 10"86
  4. Marie Josée Ta Lou (Ivo) - 10"86
  5. Dafne Schippers (Ned) - 10"90
  6. Michelle-Lee Ahye (TTo) - 10"92
  7. English Gardner (VS) - 10"94
  8. Christania Williams (Jam) - 11"80

  Hieronder de gouden race van Elaine Thompson: