• home
 • video
 • pas verschenen

  Thiam: "Dit kon ik me in mijn dromen zelfs niet voorstellen"

  Nafi Thiam: "Ik besefte dat dit mijn enige kans kon zijn"

  0 / 0
  Bijna niemand had verwacht dat Nafi Thiam goud zou pakken op de zevenkamp. Thiam zelf was misschien nog het meeste verbaasd. "Dadelijk komen ze me zeggen dat het toch niet waar is en dat ik maar zesde was", reageerde de olympisch kampioene kort na haar triomf.

  Met een grote glimlach op haar gezicht en de Belgische vlag rond haar middel verscheen Nafi Thiam voor onze camera. Het ongeloof stond lang na de afsluitende 800 meter nog altijd in haar ogen te lezen.

  "Het is ongelooflijk. Ik kan het nog altijd niet geloven. Ik heb de indruk dat ze me dadelijk komen zeggen: "Neen, het is toch niet waar, het was een fout, je bent maar zesde.""

  "Ik kwam eigenlijk helemaal niet voor een medaille, ik wilde elk nummer gewoon zo goed mogelijk doen en persoonlijke records breken. Maar ik behaal vijf records en de gouden medaille. Ik ben sprakeloos."

  "Zelfs in mijn dromen kon ik me dit niet voorstellen. Deelnemen aan de Spelen was al een droom. Ik begon van een medaille te dromen na het verspringen, maar zeker niet van goud, want Ennis-Hill is veel te goed in de 800 meter."

  Ze verbijt de pijn: "Misschien was dit mijn enige kans ooit"

  De pijn aan haar elleboog, vooral tijdens het speerwerpen, kon ze gelukkig verbijten. "Ik probeerde er niet aan te denken. Bij de opwarming heb ik maar één keer geworpen. Toen voelde ik al dat het pijn deed. Ik zette alles op de eerste poging, zonder aan de pijn te denken."

  "Ik was echt in vorm en ik concentreerde me alleen op die pijnlijke elleboog en had vertrouwen in de rest. Ik wist dat ik daarvoor klaar was. Ik dacht niet aan medailles, waardoor de stress verdween."

  "Het laatste nummer was zwaar, die 800 meter is niet mijn sterkste punt. Ik besefte gewoon dat ik een gouden medaille kon winnen, dat was misschien wel mijn laatste en enige kans. Die moest ik grijpen."

  Jessica Ennis-Hill: "Zo jong en al olympisch kampioene: wat een talent"

  Uittredend olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill was een goeie verliezer: "Ze is ongelooflijk. Ze is nog zo jong en als je dan ziet dat al haar nummers zo geweldig waren, dan verdient ze die gouden medaille."

  "Ik wist dat ik ongeveer tien seconden sneller dan haar moest lopen in de 800 meter en dacht: "Oh, dit wordt zo zwaar." Ik gaf me volledig, dan kon ik niet teleurgesteld zijn."

  "Ze is zo jong en nu al olympisch kampioene. Ze gaat nog veel bereiken: wat een talent."

  Coach Roger Lespagnard: "Thiam bewijst dat alles mogelijk is"

  "Het is een fantastisch moment", klinkt een dolgelukkige Roger Lespagnard na de knalprestatie van zijn pupil. "Ik heb zelf al drie Spelen achter de rug als atleet, maar van een eerste plaats kon ik enkel dromen."

  "Na de problemen op het WK in Peking van vorig jaar hebben we hard getraind om hier zo goed mogelijk te presteren. Na haar schitterende worp in het speerwerpen, moest haar concurrente 9 seconden goed maken. Dan voel je aan dat er iets mogelijk is."

  "Ze is nog maar 21 en studeert nog aan de universiteit. Thiam bewijst vandaag dat alles mogelijk is. Ik denk dat iedereen in België gelukkig zal zijn met deze prestatie."

  De weg naar goud van Nafi Thiam