• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions zetten scheve situatie recht en zitten in halve finales

  Dockier scoorde twee keer voor de Lions.

  0 / 0

  Dockier scoorde twee keer voor de Lions.

  De Belgische hockeymannen hebben India met 3-1 opzijgezet. In de tweede helft maakten ze een Indische voorsprong ongedaan. In de halve finales wacht de winnaar van het duel tussen Australië en Nederland.

  Na het verlies in de laatste groepswedstrijd hadden de Red Lions iets recht te zetten in hun halve finale tegen India, maar dat verliep niet meteen van een leien daakje. Onze hockeymannen wonnen veel ballen, maar konden er maar weinig gevaar mee creëren.

  Op het einde van het eerste kwart kreeg Sebastien Dockier een dot van een kans, maar de Indische goalie was goed uitgekomen. Wie zijn kansen mist, moet dat meestal bekopen en dat geldt ook voor de Red Lions. Akashdeep verlengde een Indische bal voorbij doelman Vanasch en zo waren de Belgen op achtervolgen aangewezen.

  Op een zeldzame kans van Akashdeep na, creëerden de Indiërs geen gevaar meer in het tweede kwart, iets wat de Belgen wel deden in de slotminuten. Eerst haalde doelman Sreejesh de gelijkmaker nog uit zijn doel en daarna werd hij op een Belgische strafcorner bijgestaan door zijn verdedigers.

  Vlak na de rust kwam Briels alleen voor de Indische goalie, maar zijn poging werd nog gestuit. Niet veel later maakte Sebastien Dockier wél de verdiende gelijkmaker. Na een knappe dribbel verschalkte hij Shreejesh met een goedgemikt schot.

  Amper drie minuten later leek Dockier de Red Lions op voorsprong te gaan zetten met zijn tweede doelpunt, maar de Indische doelman stopte zijn poging met een sublieme beenveeg. In het slot van het derde kwart was het dan toch raak. Dockier gooide zich naar de strakke pass van Charlier en devieerde de 2-1 in doel.

  In het laatste kwart kwam India weer opzetten, maar de grote kansen bleven voor de Belgen. Gougnard dwong eerst een strafcorner af, die onbenut bleef. Daarna nam Tom Boon (foto) met een hard, gekruist schot alle twijfel weg. India speelde nog ruim tien minuten met een vliegende keeper, maar de Lions speelden de wedstrijd rustig uit. In de halve finales wacht dinsdag de winnaar van het duel tussen Australië en Nederland.

  Cosyns: "Thiam heeft de weg getoond, het is aan ons om die te volgen"

  • Löick Luypaert: "We hebben de belangrijkste wedstrijd uit onze carrière gespeeld, maar nu wacht er een nog belangrijkere halve finale. In de eerste helft hebben we ze laten lopen om ze dood te maken en op het einde hebben ze dan weggespeeld. Ze waren nergens meer."
  • Sebastien Dockier: "Dit is een overwinning van de ploeg, ik heb enkel het geluk dat ik twee doelpunten kan maken. In het begin van het toernooi had ik het niet zo makkelijk, maar dit geeft een boost om door te gaan op dit elan."
  • Tanguy Cosyns: "We wilden beter doen dan de vijfde plaats van 2012 en daarvoor moesten we vandaag winnen. In het slechtste geval worden we nu vijfde, wat nog steeds beter is dan onze plek op de wereldranglijst. We hebben alles om de volgende stap te zetten en wie weet komen we met goud uit de finale. Nafi Thiam heeft ons gisteren de weg getoond en nu is het aan ons om die te volgen."
  • Tom Boon: "We hebben de laatste jaren veel vooruitgang geboekt en zijn veel volwassener geworden. We hebben het laatste kwart makkelijk uitgespeeld en hadden zeker twaalf minuten lang de bal. Dat hadden we vroeger niet gekund. Ik kom van ver en heb veel steun gekregen van het team en van de coach. Voor ons maakt het niet uit wie er scoort, we spelen allemaal voor elkaar."