• home
 • video
 • pas verschenen

  Nafi Thiam kroont zich tot olympisch kampioene op de zevenkamp

  Nafi Thiam verbetert haar PR met meer dan 300 punten.

  0 / 0

  Nafi Thiam verbetert haar PR met meer dan 300 punten.

  De amper 21-jarige Nafi Thiam mag zich de meest veelzijdige atlete ter wereld noemen. Op de tweede dag in de zevenkamp sprong Thiam met persoonlijke records in het verspringen en het speerwerpen naar de leiding, waarna ze titelverdedigster Jessica Ennis-Hill afhield op de afsluitende 800 meter.

  Na zes fantastische onderdelen, waarin ze vier persoonlijke records verpulverde, prijkte Nafi Thiam op de eerste plaats in de rangschikking van de zevenkamp. Op de afsluitende 800 meter mocht onze landgenote 9"47 verliezen op titelverdedigster Jessica Ennis-Hill om de gouden medaille te veroveren.

  Alsof het een waar Hollywood-scenario betrof, was het persoonlijk record van Thiam exact 9"47 trager dan dat van de Britse. De strijd om de gouden plak beloofde dus bloedstollend spannend te worden.

  En zo geschiedde, Ennis-Hill nam resoluut de leiding én Thiam moest zich in de staart van het groepje nestelen. Na één baanronde was het bibberen geblazen toen de achterstand van de Belgische 3"20 bedroeg en de Britse bovendien leek uit te lopen, maar Thiam perste alles uit haar lijf om de schade te beperken.

  Uiteindelijk finishte de Belgische in 2'16"54, opnieuw een persoonlijk record. Daarmee moest onze landgenote 7"47 toegeven op Ennis-Hill, waardoor ze exact twee seconden (en 35 punten) overhield. Totaal overdonderd zeeg de kersverse olympisch kampioene zevenkamp vervolgens uitgeput, maar ook extatisch blij, neer op de piste.

  Hoe uitzonderlijk de prestatie van Thiam is, wordt bewezen door haar weergaloze totaalscore van 6.810 punten. Daarmee verbetert ze haar vorige PR met meer dan 300 punten. Een prestatie om U tegen te zeggen.

  Zo verging het de triomfantelijke Thiam eerder op de dag:

  Thiam begon haar triomftocht gisteren met een uitmuntende eerste dag. Na de 100 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten en de 200 meter dook ze als tweede de nacht in.

  In het verspringen, het openingsnummer van dag twee, was opnieuw de beste versie van Thiam aan het werk te zien. Na een ongeldige eerste poging (waarbij ze de afstootbalk ruim overschreed) en een degelijke tweede sprong (6,18 meter) liet Thiam in derde instantie 6,58 meter optekenen. 

  Goed voor een persoonlijk record en de zege in de discipline. In de tussenstand sprong ze over titelverdedigster Ennis-Hill. Voorgoed, zo zou later blijken.

  Speerwerpen: vierde persoonlijke record brengt Thiam op goudkoers

  De absolute hamvraag in het voorlaatste onderdeel, het speerwerpen, was of de geteisterde rechterelleboog van Nafi Thiam haar parten zou spelen. Toen de speer voor de eerste keer de lucht invloog, vertrok het gelaat van Thiam meteen in een pijnlijke grimas.

  Maar niet getreurd, die geteisterde uitdrukking maakte al snel plaats voor een hemelsbrede glimlach. Na een sierlijke vlucht landde de speer na 53,13 meter. Daarmee verbeterde Thiam haar vorige PR met maar liefst 51 centimeter.

  Thiam besliste nadien om haar elleboog rust te gunnen en haar volgende poging te laten schieten. Bij haar derde beurt probeerde Thiam het toch nog een keer, maar een verbetering zat er logischerwijze niet meer in.

  Door haar zoveelste prachtprestatie, die 921 punten opleverde, telde de Belgische zevenkampster 5.939 punten na zes onderdelen. Met ruim 270 punten voorsprong op de nummer vier was een Belgisch podium toen al een zekerheid, maar de absolute gouden bekroning volgde een goede twee uur later.

  Uitslagen Nafissatou Thiam
  Zevenkamp PUNTEN 
  100 m horden13"561.041 (12e) 
  hoogspringen1,98m1.211 (gedeeld 1e) 
  kogelstoten 14,91m855 (1e) 
  200 m25"10878 (24e) 
  verspringen6,58m1.033 (1e) 
  speerwerpen53,13m921 (3e) 
  800 m 2'16"54871 (19e) 
  TOTAAL 6.810 (1e)verslag
  Podium zevenkamp
  1.Nafissatou Thiam6.810 punten
  2.Jessica Ennis-Hill (GBr)6.775 punten
  3.Brianne Theisen Eaton (Can)6.653 punten

  De weg naar goud van Nafi Thiam