• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert over gouden Thiam: "Fantastisch en buitengewoon"

  Thiam verbeterde haar persoonlijk record op 5 onderdelen.

  Sporza-journalist David Naert zat op het puntje van zijn stoel bij de ontknoping van de zevenkamp. "Thiam heeft een formidabele competitie afgewerkt", stelt hij vast. "Haar vooruitgang is op de meest zichtbare manier naar voren gekomen."

  Na de gouden medaille van Thiam op de zevenkamp regent het reacties, waarbij vooral de woorden "fantastisch" en "buitengewoon" vaak terugkeren. "Ik denk dat die adjectieven hier echt wel op hun plaats zijn", zegt David Naert. "De cijfers spreken voor zich. Op de 7 onderdelen 5 persoonlijke records vestigen, dan doe je mee voor de medailles."

  "Het viel ook net goed mee dat de Britse concurrentes het wat lieten afweten in het verspringen en speerwerpen. Het was wachten of Ennis-Hill een kloof van 10 seconden of meer zou kunnen slaan op de 800 meter. Daar is ze niet in geslaagd, dus terecht goud voor Thiam."

  Die medaille kwam enigszins als een verrassing. Hebben we Thiam misschien wat onderschat? "Volgens mij niet. Ze heeft zelf altijd de druk afgehouden en gezegd dat ze niet bezig was met de medailles. Maar je ziet haar gaandeweg groeien en ze geeft blijk van mentale kracht, maar ook fysiek blijkt ze op haar top te zijn."

  "Iedereen had gezegd dat het moest gebeuren op de Spelen van Tokio in 2020, maar ze oogst al 4 jaar vroeger. Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen."

  "In het hoogspringen kan ze een toonaangevende rol springen"

  Thiam wordt over 5 dagen pas 22 jaar. Is ze in staat om de zevenkamp jarenlang te domineren? "Met dat soort voorspellingen moet je voorzichtig zijn", waarschuwt Naert. "Dat ze talent heeft, weten we al enkele jaren. Vorig jaar op het WK in Peking maakten we ons zorgen, er was geen vooruitgang te merken in afzonderlijke disciplines."

  "Dit jaar hebben we die vooruitgang wel gezien en die is op de meest zichtbare manier naar voren gekomen. Net toen het moest, tijdens de twee dagen van de zevenkamp. Maar ze is nog erg jong, we zullen zien hoe het evolueert."

  "Maar ligt haar toekomst in de zevenkamp? Moet ze misschien op termijn toch niet gaan focussen op het hoogspringen, waar ze een toonaangevende rol kan spelen zodra ze de magische grens van de 2 meter overschrijdt?"

  "Het is wel goed dat ze dit nu, op deze leeftijd, al heeft bereikt. Dat haalt de druk van de ketel. Laat Nafi Thiam zich maar in alle rust verder ontwikkelen."

  "In welke mate is die zevenkamp in haar lijf gekropen?"

  Normaal treedt Thiam over een paar dagen ook aan in het hoogspringen. Maakt ze kans op een nieuwe medaille? "Dat is heel moeilijk. Je zou zeggen dat ze over vier dagen wel hersteld is, maar dat weet ik niet. In welke mate is die zevenkamp in haar lijf gekropen? In welke mate gaat die elleboog opspelen?"

  "Bovendien, het hoeft niet meer. We moeten zien of ze mentaal en fysiek nog zin heeft om daar nog aan te beginnen. We mogen het haar niet kwalijk nemen als ze het hoogspringen aan zich laat voorbijgaan."

  De weg naar goud van Nafi Thiam