• home
 • video
 • pas verschenen

  Hockeycoach McLeod: “We moeten top zijn tegen India”

  De Red Lions gaan tegen India op zoek naar een plaats bij de laatste vier.

  Vanavond, om 17.30u Belgische tijd, nemen de Red Lions het in de kwartfinale van het hockeytoernooi op tegen India, de vierde uit poule B. “We zullen top moeten zijn tegen India, willen we doorstoten naar de halve finale”, blikt hockeycoach Shane McLeod vooruit.

  Bijna een eeuw na de bronzen medaille op de Spelen in Antwerpen in 1920 krijgt ons land als groepswinnaar een uitgelezen kans om zich opnieuw bij de laatste vier te scharen. De Red Lions begonnen in Rio alvast sterk aan hun olympisch toernooi en dartelden doorheen de groepsfase.

  Na vlotte zeges tegen Groot-Brittannië (4-1) en gastland Brazilië (12-0) ging ook Australië, de huidige nummer 1 van de wereld, voor de bijl (1-0). Een vierde overwinning op rij, tegen Spanje (3-1), zorgde ervoor dat onze nationale hockeyers zeker waren van groepswinst. In een overbodige vijfde partij verloor België van Nieuw-Zeeland (1-3).

  Nu krijgt ons land India voorgeschoteld in de kwartfinale. “Het gaat om een wedstrijd met grote inzet”, weet coach Shane McLeod. “Het is niet evident om dergelijke matchen te spelen, het wordt “do or die”. We hebben al eerder in dit toernooi getoond dat we tot grootse dingen in staat zijn, denk maar aan onze wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Australië.”

  India is geen onbekende voor de Red Lions. Zo versloegen de Belgen de Aziaten in juni nog op de Champions Trophy in Londen (2-1). Beter nog, bij hun laatste acht onderlinge confrontaties trok ons land zes keer aan het langste eind. “Toch moeten we op onze hoede zijn”, waarschuwt McLeod zijn troepen. “Op de Olympische Spelen kan je het je niet permitteren om een wedstrijd aan 85 of 90 procent te spelen."

  "Het verlies tegen Nieuw-Zeeland was daarin een goede les. Nu, ik begrijp de spelers wel. De groep verdiende een beetje een meer ontspannen match. Het heeft mijn werk makkelijker gemaakt, want iedereen staat opnieuw met beide voeten op de grond.”

  De Red Lions komen in een mogelijke halve finale uit tegen de winnaar van het duel Nederland-Australië.