• home
 • video
 • pas verschenen

  Guery zet sterke openingsronde neer, voor Philippaerts zitten Spelen er al op

  Jérôme Guery bleef foutloos met zijn paard Grand Cru van de Rozenberg.

  0 / 0

  Jérôme Guery bleef foutloos met zijn paard Grand Cru van de Rozenberg.

  Jérôme Guery en Nicola Philippaerts hebben hun eerste kwalificatieronde in de jumping achter de kiezen. Guery bleef foutloos, maar voor Philippaerts zitten de Spelen er al op. Zijn paard weigerde tot tweemaal toe een hindernis.

  Jérôme Guery was de eerste Belg die in actie kwam. De 36-jarige debutant op de Olympische Spelen had zich met het paard Papillon geplaatst, maar opteert in Rio voor de negenjarige ruin Grand Cru van de Rozenberg.

  Die beslissing moet hij zich niet beklagen. Guery liet zich op geen enkele fout betrappen en legde het parcours af binnen de vooropgestelde tijd. Daardoor blijft de beoogde finaleplaats mogelijk.

  Nicola Philippaerts verging het veel minder goed. Voor de zoon van viervoudig olympiër Ludo Philippaerts zitten de Olympische Spelen er al op. Samen met zijn paard Zilverstar T maakte hij lange tijd geen fouten, maar in de laatste rechte lijn liep het mis.

  De combinatie raakte niet over de laatste dubbelsprong en ook bij een tweede poging weigerde Zilverstar T te springen. Door die dubbele weigering is Philippaerts uitgeschakeld en eindigt zijn olympische debuut al na één dag.

  De volgende kwalificatieronde staat dinsdag en woensdag op het programma. Alle ruiters nemen de punten van hun eerste ronde mee, maar in de finale starten alle combinaties terug van nul.

  "Ik ben heel ontgoocheld"

  "Dit is heel hard", zegt Nicola Philippaerts. "Op de eerste tien hindernissen hadden we geen enkele fout gemaakt, maar de oxer-steilsprong was heel moeilijk. Wat er gebeurd is? Moeilijk te zeggen. Zilverstar heeft hoog over de oxer gesprongen en landde daardoor ver van de tweede hindernis. Vandaar de weigering."

  Het duo kreeg 4 strafpunten. De chronometer werd stilgezet (met 6 strafseconden), de ruiter en zijn paard mochten hun kans opnieuw wagen. Een tweede weigering zou de uitschakeling betekenen. En dat gebeurde ook: Philippaerts had moeite om Zilverstar te kalmeren en opnieuw te laten springen. Hij herhaalde dezelfde fout. "Het is moeilijk om onmiddellijk te herkansen. Het is echt spijtig om de Olympische Spelen al in de eerste ronde te moeten verlaten. Ik ben heel ontgoocheld."