• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste Deense goud op 50m vrije slag, Nederland druipt af

  Verbazing troef bij Blume na haar triomf.

  0 / 0
  De 22-jarige Deense Pernille Blume heeft in het Olympic Aquatics Stadium de baanlengte gewonnen. Ze hield Simone Manuel met 2 honderdste seconde af. Voor Nederland is het olympisch zwemtoernooi op een nachtmerrie uitgedraaid: voor het eerst sinds Barcelona 1992 winnen onze noorderburen geen enkele zwemmedaille.

  De 50 meter vrije slag was de laatste individuele kans voor de zwemsters om eremetaal mee naar huis te nemen. De Amerikaanse Simone Manuel, die al een (gedeelde) olympische titel op zak heeft op de 100m vrij, kon ontspannen naar de race toeleven, maar onder meer de Nederlandse titelverdedigster Kromowidjojo en de zusjes Campbell wilden hun magere Spelen nog wat spekken.

  Met de last van een hele natie op de rug schoot Ranomi Kromowidjojo wel het best uit de startblokken, maar in de laatste meters kwamen zes zwemsters weer op een lijn te liggen.

  Uiteindelijk haalde Blume het met een haar verschil van Manuel en de Wit-Russische Herasimenia. Voor Denemarken is het de eerste gouden medaille in Rio. Een tot tranen toe ontgoochelde Kromowidjojo zakte terug naar plaats 6, terwijl Cate (5e) en Bronte (7e) Campbell ook niet thuis gaven.

  Podium 50m vrije slag (vrouwen)
  1.Pernille Blume (Den)24"07
  2.Simone Manuel (VS)24"09
  3Aliaksandra Herasimenia (WRu)24"11