• home
 • video
 • pas verschenen

  De Buyst acht zich niet kansloos in omnium: "Had een goeie voorbereiding"

  De Buyst maakt zijn opwachting in het omnium.

  0 / 0
  Jasper De Buyst begint vanavond aan zijn laatste pistewedstrijd van belang. Hij wil eindigen in stijl, maar de concurrentie is groot. Mark Cavendish bijvoorbeeld wil na vier ritten in de Tour ook de olympische titel pakken. Maar zegt De Buyst: "Er zijn nog andere namen dan Cavendish."

  Jasper De Buyst is amper 22, maar kan beroep doen op enige olympische ervaring. In Londen was hij reserve voor de ploegenachtervolging. Nu wil hij schitteren in het omnium, waarin hij in 2013 Europees kampioen werd bij de beloften.

  En De Buyst heeft zelf al een recept uitgewerkt waarmee hij in Rio hoog kan eindigen. "Je moet sowieso uitgaan van je eigen kracht, maar ook kijken waar je een punt kunt halen waar de anderen iets laten liggen. Elk nummer apart bekijken en zo hoog mogelijk scoren. Dat kan het gouden recept zijn."

  "In de tijdnummers kent iedereen zijn plaats en komt iedereen op zijn plaats terecht. In de groepsnummers kan een tactische fout heel veel kosten. Dat is soms het verschil tussen tiende en eerste worden. Daarin kan heel veel verloren worden."

  De pistier leek dit seizoen moeite te hebben met de combinatie baanwielrennen en zijn wegseizoen bij Lotto-Soudal. "Nu draait alles om de komende dagen, wat daarna komt, dat zien we wel. Maar het is sowieso mijn laatste pistewedstrijd op het hoogste niveau. Ik hoop die dan ook zo goed mogelijk af te werken."

  "Vorig jaar op het WK in Parijs was ik nog vierde, net naast het podium. In Londen vorig jaar was het slecht, toen werd ik achtste, maar toen had ik een slechte voorbereiding en was ik ziek geweest. Nu had ik een goeie voorbereiding, dus we zien wel."