• home
 • video
 • pas verschenen

  VS-dames pakken goud in roeiboot met acht

  De Verenigde Staten vieren hun derde goud op rij.

  In het roeien met acht bij de vrouwen is de gouden medaille naar de Verenigde Staten gegaan. De Amerikaanse dames zijn voor de derde keer op rij olympisch kampioen en bezorgen hun land nu al de 21e gouden plak van deze Spelen.

  De Canadese vrouwen lieten in de tweede kwalificatieronde donderdag nog de beste tijd noteren en namen meteen de kopstart in de finale. Ook de Nederlandse boot vertrok heel voortvarend, maar onze noorderburen konden die sterke lijn niet doortrekken.

  De acht Amerikaanse dames lieten die snelle start van hun concurrenten niet aan het hart komen. Het octet had in de eerste kwalificatieronde de beste tijd geroeid en mocht zich in de tweede ronde sparen. De regerend olympisch kampioen hield dus duidelijk nog wat achter de hand.

  Ongeveer halverwege de wedstrijd achtten de Amerikaanse roeisters hun moment gekomen. Ze losten Canada af in de spits van de wedstrijd en zouden die positie nooit meer uit handen geven. De Canadezen zakten daarna helemaal weg, terwijl de Britse en Roemeense dames duidelijk beter hadden ingedeeld.

  De Britten roeiden er nog een stevige eindsprint uit en konden het zilveren pleit nog nipt in hun voordeel beslechten. Roemenië stelde zich tevreden met brons, maar dat was uiteraard ver in de schaduw van de acht kersverse olympische kampioenes uit de Verenigde Staten.

  Uitslag roeien met acht (dames)
  1. Verenigde Staten6'01"49
  2. Groot-Brittannië6'03"98
  3. Roemenië6'04"10
  4. Nieuw-Zeeland6'05"48
  5. Canada6'06"04
  6. Nederland6'08"37