• home
 • video
 • pas verschenen

  Strijdlustige Veerle Dejaeghere: "Het zal door de warmte heel zwaar zijn"

  0 / 0
  Komende zondag komen er drie Belgische vrouwen aan de start van de marathon in Rio. Ouderdomsdeken Veerle Dejaeghere maakt zich op voor haar derde olympische deelname. "Ik ga het beste uit mijzelf proberen halen."

  Met Veerle Dejaeghere, Manuela Soccol en Els Rens zijn er komende zondag drie Belgische vrouwen actief op de olympische marathon. Op zich geen verrassing aangezien in België de soepele internationale criteria werden gehanteerd. Onze landgenotes maken zich dan ook geen illusies, voorin meestrijden om een top 10-plaats is niet aan de orde.

  Veerle Dejaeghere is op papier veruit de sterkste landgenote. Met 2u31'56" maakte ze vorig jaar een prima marathondebuut, in Rio loopt ze pas haar tweede wedstrijd over 42,195 km. Dejaeghere is al aan haar derde Spelen toe na olympische deelnames in 2000 (1500m) en 2008 (3.000m steeple). "Ik had zelf niet gedacht dat ik hier nog zou staan", geeft de 43-jarige leerkracht toe. "Ik heb mij er goed op voorbereid, maar echt veel ervaring op de marathon heb ik niet."

  "Zondag zou het 26 à 27 graden worden, dus ik ga heel goed moeten opletten dat ik iedere vijf kilometer mijn drinkbus neem. We hebben er op getraind, maar een wedstrijd is altijd anders. Het wordt volgens mij heel zwaar."

  "Ik sta 66e op de deelnemerslijst en dat stelt eigenlijk niet zoveel voor. Ik zal het beste uit mijzelf proberen halen en hoop op een goed resultaat. Het wordt zaak om traag te starten en om te gaan met de warmte. Ik denk dat heel veel atleten in het begin te snel zullen gaan en zichzelf zullen tegenkomen."

  Soccol en Rens: "Weer wordt bepalende factor"

  Voor zowel Manuela Soccol als Els Rens wordt het zondag het olympisch debuut. "Dit is voor mij puur ervaring opdoen", vertelt de 28-jarige Soccol. "Ik wil sowieso in de toekomst nog voortgaan op de marathon, zeker en vast richting de Spelen van 2020. Het is momenteel zaak om aan te passen aan de omstandigheden, tijdens de wedstrijd goed te drinken en rustig te vertrekken. Ik verwacht vooral de Keniaanse en Ethiopische dames voorin en wil in de eerste plaats zelf tevreden zijn over mijn wedstrijd."

  Ook de 33-jarige Els Rens is klaar om in actie te komen. "Het wordt ongetwijfeld een heel speciale ervaring en hopelijk brengen we dat tot een goed einde. Ik hoop dat zondag een mooie bekroning wordt voor al de marathons die ik al gelopen heb. Het warme weer zal zeker een bepalende factor zijn. Ik ga mijn hartslag in de gaten houden en zeker niet te rap van stapel lopen."