• home
 • video
 • pas verschenen

  Skiffeur Hannes Obreno valt naast podium, Drysdale wint goud

  Hannes Obreno werd knap vierde in de finale.

  0 / 0

  Hannes Obreno werd knap vierde in de finale.

  Hannes Obreno is vierde geworden in de finale van de skiff. Halfweg was duidelijk dat een medaille te hoog gegrepen was, maar hij was de snelste van de rest in 6'47"42. De Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale verlengde zijn olympische titel na een millimetersprint.

  Hannes Obreno (25) ging met de traagste tijd de finale in, maar onze landgenoot had zijn zinnen gezet op de vierde plaats. In de buitenbaan ging hij prima van start, maar naast hem duwde de Kroaat Damir Martin het gaspedaal meteen stevig in.

  Na de eerste 500 meter lag onze landgenoot in zesde en laatste positie, maar hij panikeerde niet en na 1000m had hij de Cubaan Fournier al te pakken. Maar na de eerste helft van de race was het al duidelijk: topfavorieten Drysdale, Martin en Synek zouden strijden om de medailles.

  Het drietal lag al snel een bootlengte voor op de rest van het pak. Na een mindere start trok de uittredende olympische kampioen Drysdale ten aanval. Synek moest passen, maar Martin had nog een stevige eindsprint in huis.

  Na een razendspannende strijd finishten de twee in exact dezelfde tijd: 6'41"34, een verbetering van het olympisch record van Tim Maeyens. Even leek Martin met het goud te gaan lopen, maar de finishfoto wees de Nieuw-Zeelander toch aan als eindwinnaar. Drysdale (37) wint zo voor de tweede keer op rij olympisch goud. In Peking won hij in 2008 brons.

  Daarachter toonde Obreno nog eens dat hij het sterkst is in het tweede deel van de wedstrijd. Hij ging nog op en over Sjtsjarbatsjenia en kwam na 6'47"42, zijn snelste tijd op deze Spelen, als vierde over de finish. De Belg zet zo het resultaat neer waar hij voor de race op gehoopt had.

  Obreno: "Ik kan nog progressie maken. Het ziet er goed uit"

  Hannes Obreno kon zeker leven met zijn vierde plaats in de olympische finale. "De drie beste roeiers van het seizoen staan op het podium. Ik gun het hen ten zeerste", zei de Belg. "Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijke plaats te behalen op de Spelen. Ik denk dat het mij gelukt is."

  "Ik ben vierde en dat als jongste van de hele bende. Ik kan op de meeste vlakken nog heel wat progressie maken. Het ziet er goed uit."

  Of de skiffeur sowieso doorgaat tot Tokio 2020, weet hij niet. "Ik ga sowieso volgend jaar nog roeien. Daarna ga ik het jaar per jaar bekijken. Wie weet heb ik binnen twee of drie jaar genoeg van het roeien."

  "Wat ik nu nog ga doen? Ik ga hier en daar nog een sport meepikken. Ik wil graag de pistiers aan het werk zien. Jasper De Buyst en Jolien D'hoore ken ik goed van de olympische stage in Lanzarote."

  Uitslag
  1.Mahe Drysdale (NZe)
  2.Damir Martin (Kro)
  3.Ondrej Synek (Tsj)
  4.Hannes Obreno

  Felicitaties voor Obreno: