• home
 • video
 • pas verschenen

  Nafi Thiam ligt op medaillekoers na de eerste dag in de zevenkamp

  Nafi Thiam won het kogelstoten met een worp van 14,91 meter.

  0 / 0

  Nafi Thiam won het kogelstoten met een worp van 14,91 meter.

  Na vier onderdelen kampeert Nafi Thiam op een formidabele tweede plaats in de tussenstand van de zevenkamp. Een synopsis van haar prachtprestatie: op de 100 meter verbeterde ze haar PR, in het hoogspringen sprong ze het wereldrecord (in de zevenkamp) van de tabellen, vervolgens stak ze ook het kogelstoten op zak, waarna ze afsloot met een degelijke 200 meter.

  Thiam zette onmiddellijk de toon met een persoonlijk record op de 100 meter horden. Onze landgenote vreesde na twee valste starts even voor de uitschakeling, maar bij de derde poging waren de atletes wel goed weg. Thiam snelde naar een derde plek in haar reeks in een uitstekende 13"56, zeven honderdste sneller dan haar persoonlijk record. Na de 100 meter horden stond Thiam op de 12e plaats met 1.041 punten.

  Thiam doet ook in het hoogspringen beter dan ooit tevoren

  In het hoogspringen ging Thiam voort op haar elan. Ze klaarde probleemloos de eerste hoogtes en had enkel bij 1,95m drie pogingen nodig.

  Nadien stoomde ze samen met de Britse Johnson-Thompson door naar een nieuw persoonlijk en wereldrecord (in de zevenkamp) van 1,98m. Vervolgens ging de lat nog drie centimeter hoger, maar dat bleek voor beide dames iets te veel van het goede.

  Thiam klom na het hoogspringen naar de tweede positie in de tussenstand. Met 2.252 punten had ze op dat moment 102 punten voorsprong op haar eigen Belgische record.

  Thiam wint kogelstoten én springt naar de leiding

  Waar Thiam bij het hoogspringen de zege nog moest delen met Johnson-Thompson, duldde ze bij het kogelstoten geen tegenstanders naast zich.

  Bij haar eerste poging liet Thiam een mooie 14,41 meter optekenen, waarna een mindere worp van 13,30 meter volgde. De Belgische hield het beste voor het laatst, want bij de derde kans stootte ze de kogel 14,91 meter ver. Daarmee scoorde ze het best van alle 29 overblijvende atletes.

  Voor haar winnende worp kreeg ze 855 punten toegekend, waardoor ze van de leiding in het algemene klassement mocht proeven. Na drie onderdelen had Thiam 3107 punten verzameld. Daarmee stond ze nog 94 punten voor op het schema van haar PR.

  Aanklampen geblazen op de 200 meter

  Na haar winnende worp in het kogelstoten was Thiam zichtbaar geëmotioneerd, maar al te lang kon de Belgische niet genieten. Op de 200 meter, het afsluitende nummer van de eerste dag en traditioneel één van haar mindere disciplines, lootte ze de buitenbaan.

  Na amper 50 meter zag Thiam de snelle Nederlandse Visser al voorbijsnellen, maar ze liet het hoofd allesbehalve hangen. De Belgische atlete perste nog eens alles uit haar lijf, om als derde te eindigen in een degelijke 25"10. Dat is iets meer dan drie tiende boven haar persoonlijk record.

  Met die tijd werd ze 23e en scoorde ze 878 punten. Samengeteld met de andere disciplines sluit Thiam de dag zo af op de tweede plaats met 3985 punten. Dat is 65 punten meer dan haar PR. Olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill voert de rangschikking aan met 4057 punten.

  Thiam: "Mijn eerste dag is altijd de beste"

  Nafi Thiam begon ideaal aan haar zevenkamp, maar even dacht ze dat ze zou beginnen met een diskwalificatie. "Het meisje naast mij bewoog eerst, maar toch had ik de snelste reactietijd. Gelukkig kreeg zij de gele kaart en konden we allebei nog lopen. Ik wist dat ik een goeie 100 meter horden kon lopen en dat is nog gelukt ook."

  "Mijn persoonlijk record in het hoogspringen wilde ik al een tijdje aanscherpen, maar dat bleef wat aanslepen. Het was echt het ideale moment en ik ben erg blij dat ik ook daar in geslaagd ben. Toen ik vanochtend opstond, had ik niet gedacht met twee persoonlijke records te beginnen."

  "Tijdens het kogelstoten had ik wel pijn aan mijn elleboog, maar zeker tijdens mijn derde poging heb ik door de pijn gebeten. Op de 200 meter heb ik het altijd moeilijk, maar globaal gezien was het een heel mooie dag."

  Of ik aan een medaille denk? "Ik probeer mezelf niet te veel druk op te leggen. Mijn eerste dag is altijd de beste. Er zijn veel meisjes die echt sterk zijn op de laatste drie onderdelen. We zien wel wat het geeft."

  Uitslagen Nafissatou Thiam
  Zevenkamp PUNTEN 
  100 m horden13"561.041 (12e) 
  hoogspringen1,98m1.211 (gedeeld 1e) 
  kogelstoten 14,91m855 (1e) 
  200 m25"10878 (24e) 
  verspringen6,58m1.033 (1e) 
  speerwerpen53,13m921 (3e) 
  800 m 2'16"54871 (19e) 
  TOTAAL 6.810 (1e)verslag