• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Top vijf is zeer realistische ambitie voor Thiam"

  Naert: "Topprestatie van Thiam op de eerste dag."

  De atletiekcompetitie is van start gegaan in Rio. Sporza-journalist David Naert blikt terug op de prestaties van de Belgen die al in actie kwamen en wikt en weegt de kansen van Nafi Thiam en Philip Milanov.

  Nafi Thiam startte uitstekend in de zevenkamp en staat na vier disciplines op de tweede plaats. Mogen we beginnen hopen op een vierde medaille voor ons land? "Ik zou er nog voorzichtig mee zijn", zegt David Naert. "Maar het is geweldig dat ze tweede staat na de eerste dag, op 72 punten van de Britse titelverdedigster Ennis-Hill."

  "Die knappe prestatie heeft ze te danken aan die 1,98m in het hoogspringen en een sterke prestatie in het kogelstoten. Daarna heeft ze de schade min of meer kunnen beperken op de 200 meter."

  "Maar", waarschuwt Naert, "er komt nog een tweede dag, met een vraagteken. Zelf zei ze na het einde van de eerste dag dat haar elleboog haar toch wel last bezorgt en dus zullen we straks moeten zien wat de impact daarvan zal zijn in het speerwerpen. Want daar is ze normaal gezien bij de beteren, maar als ze haar volledig potentieel niet kan benutten, is het onvermijdelijk dat ze toch nog wat zal terugzakken."

  "Al zal dat, als ze de schade ook daar kan beperken, toch niet al te erg zijn. Een topvijfplaats lijkt mij een zeer realistische ambitie, een verbetering van het Belgisch record ook. Maar ik vind het ook goed dat ze tegelijkertijd de medailledruk van zich afhoudt."

  "We zien wel waar het eindigt voor Thiam, maar het was sowieso al een topprestatie op de eerste dag."

  Over Milanov: "Niet te veel belang hechten aan de kwalificaties"

  Ook discuswerper Philip Milanov kwam gisteren in actie. Hij wist zich met de hakken over de sloot te plaatsen voor de finale, die vandaag wordt afgewerkt. De vicewereldkampioen werd pas twaalfde in de kwalificaties. "Maar volgens mij moet je niet al te veel belang hechten aan die kwalificatie", klinkt het bij Naert.

  "Oké, het is waar, hij plaatste zich als allerlaatste en bleef bijna 3 meter onder de 65,50 meter, de kwalificatielimiet. Anderzijds merk je dat maar 2 van de 12 finalisten die afstand hebben overschreden. Robert Harting, de gedoodverfde favoriet, heeft zelfs de kwalificaties niet overleefd."

  "Neen, die kwalificaties, dat was één wedstrijd, de finale wordt een andere. Alles herbegint en dat beseft Milanov beter dan wie ook. Maar hij weet tegelijk ook wel dat hij wel richting 68 meter zal moeten werpen, dat hij dus het Belgisch record zal moeten verbeteren, als hij wil meespelen voor de medailles."

  "Milanov zegt dat hij er klaar voor is. Op het EK zei hij meteen na zijn zilveren medaille ook dat het jammer was dat die ene uitschieter ontbrak. Die uitschieter zal hij vandaag nodig hebben als hij wil meespelen voor het podium. Maar hij heeft die ongetwijfeld in zich, dus afwachten wat het wordt."

  "Fysiek en mentaal oplapwerk voor de broers Borlée en de rest van de ploeg"

  Kevin en Jonathan Borlée, vier jaar geleden allebei in de finale van de 400 meter, overleefden de reeksen niet. Vindt David Naert dat een tegenvaller? "Ja, zonder meer. Een tegenvaller wat de plaats in de reeksen betreft: 5e plaats voor Kevin, 4e voor Jonathan, maar vooral de tijden waren tegenvallenrs. Kevin liep 45"90, dat is al aan de trage kant. Jonathan bleef zelfs boven de 46 seconden."

  "Dan is het duidelijk dat je niet op niveau bent. Het is het logische vervolg van wat op individueel vlak toch echt een rotseizoen is voor de twee broers."

  "Kevin kan als verzachtende omstandigheid natuurlijk de problemen met zijn achillespees inroepen. Maar van Jonathan, die volgens zijn vader en coach Jacques in een stijgende vormcurve zat, hebben we in de reeks helemaal niets gezien."

  "Plots zijn er heel veel twijfels voor de estafetteploeg, die onlangs in Amsterdam Europees kampioen werd. Maar fysiek en vooral mentaal oplapwerk is nu aan de orde voor de broers Borlée en de rest van de ploeg", besluit Naert.