• home
 • video
 • pas verschenen

  Ligtlee bezorgt Nederland het delirium in de keirin

  Ligtlee brengt de Nederlandse medailleteller op 8.

  0 / 0
  Elis Ligtlee heeft voor een stunt van formaat gezorgd in het baanwielrennen. In de keirin, waar de sprintende dames op gang getrokken worden door een derny, hield ze Rebecca James en topfavoriete Anna Meares achter zich.

  Nederland is een derde gouden medaille (na die van Anna van der Breggen in het wielrennen en de vrouwelijke lichte dubbeltwee in het roeien) rijker.

  De 22-jarige Elis Ligtlee bereikte de finale met een gelukje, door te profiteren van een valpartij van haar concurrentes in de halve finale, maar in de eindstrijd nam ze meteen het heft in handen. Toen de derny op 600 meter van het einde baan ruimde, zat de Nederlandse al op kop.

  In de slotronde kwamen de Britse Rebecca James en de Australische Anna Meares sterk opzetten, maar op en over de verrassende Ligtlee gaan, was te veel gevraagd.

  Topfavoriete Meares moest dan wel tevreden zijn met brons, maar ze sprintte zichzelf wel in de geschiedenisboeken. Op haar vierde Olympische Spelen behaalt de 11-voudige wereldkampioene haar zesde medaille. Enkel Bradley Wiggins en Chris Hoy behaalden meer eremetaal op de baan.

  Podium keirin (dames)
  1.Elis Ligtlee (Ned)
  2.Rebecca James (GBr)
  3.Anna Meares (Aus)