• home
 • video
 • pas verschenen

  Katie Ledecky rijgt de records aan elkaar

  Katie Ledecky is duidelijk geëmotioneerd na haar winst op de 800m vrije slag.

  De 19-jarige Katie Ledecky rijgt in het olympisch zwemtoernooi de records aan elkaar. Net als op de 200m en de 400m, was ze afgelopen nacht ook te sterk op de 800m vrije slag. Ze is de tweede vrouw uit de geschiedenis, na Debbie Meyer in 1968, die dit verwezenlijkt.

  In 2012, op de Olympische Spelen in Londen, keek de gehele zwemwereld vol verwondering toe hoe de amper 15-jarige Katie Ledecky uit het niets olympisch kampioen werd op de 800m vrije slag. Nu, vier jaar later in Rio, deed ze dat huzarenstukje nog eens over. En hoe.

  De amper 19-jarige Amerikaanse vernederde in de finale de tegenstand en verpulverde het wereldrecord met bijna 2 seconden. Ze klokte af in een tijd van 8'04''79.

  Ledecky is na haar indrukwekkende prestatie in de finale van de 800m vrije slag zonder enige twijfel de vedette van het olympisch zwemtoernooi bij de vrouwen. "Ik heb er alles aan gedaan om na de 200m en de 400m vrije slag ook dit nummer te winnen", klinkt een dolgelukkige Ledecky.

  Door haar uitzonderlijke prestatie in Rio wordt Katie Ledecky de tweede zwemster uit de geschiedenis die erin slaagt om op de Spelen zowel op de 200m, de 400m als de 800m vrije slag goud weg te kapen. Enkel haar landgenote Debbie Meyer slaagde daar al in. Zij was in 1968, op de Spelen in Mexico-Stad, driemaal de beste.

  "Ik heb geprobeerd om niet te denken aan mijn afspraak met de geschiedenis", aldus Ledecky. "Ik heb in Rio al mijn vooropgestelde doelen verwezenlijkt. Het is geweldig om Debbie te vergezellen."

  Katie Ledecky ziet het, ondanks haar weergaloze prestaties, nog niet zitten om als professional door het leven te gaan. "Ik heb er altijd van gehouden om als amateur zonder druk te kunnen zwemmen. Na de Spelen ben ik dan ook van plan om opnieuw te gaan studeren."