• home
 • video
 • pas verschenen

  16 jaar na zijn eerste olympische titel pakt Ervin opnieuw goud

  Ervin won ook in 2000 in Sydney goud op de 50m vrije slag.

  0 / 0
  Anthony Ervin heeft de 50m vrije slag bij de mannen gewonnen. De 35-jarige (!) Amerikaan was met 21"40 één honderdste seconde sneller dan Florent Manaudou, die Frankrijk geen eerste gouden zwemmedaille kon bezorgen. Het brons was voor Nathan Adrian, die ook al derde werd op de 100m vrije slag.

  Ervin werd in 2000 olympisch kampioen op dit nummer en stopte daarna met zwemmen. Hij werd zwemcoach en verkocht zijn gouden medaille zelfs op het internet.

  Zestien jaar later is hij er opnieuw bij op de Olympische Spelen. De 35-jarige Amerikaan kondigde vooraf aan geen vrede te zullen nemen met een figurantenrol en die belofte maakte hij waar in de finale.

  De Fransman Florent Manaudou, die het zwemtoernooi voor de Fransen wilde redden op de 50m vrije slag, lag lang aan de leiding, maar kwam tekort in de slotfase.

  Ervin timede zijn eindsprint beter en tikte als eerste aan in 21"40. Manaudou werd tweede op amper één honderdste seconde. Nathan Adrian (foto), die brons pakte op de 100m vrije slag, werd ook nu derde.

  Door het goud van Ervin, Ledecky en Dirado dikken de Amerikanen hun totaal in het zwembad aan tot 29 medailles, waarvan 14 gouden.

  Ervin: "Probeer het team te halen voor de Spelen

  Voor Ervin was het zestien jaar na zijn eerste goud op de 50m vrije slag dus een tweede keer prijs. De 35-jarige Amerikaan lijkt de smaak weer helemaal te pakken te hebben, want in een interview verklaarde hij een poging te zullen doen om ook te Spelen in Tokio van 2020 te halen.

  "Het is ongelofelijk dat ik na zestien jaar terug op het podium van de Olympische Spelen sta. Dit is grotendeels de verdienste van de vele steun die ik krijg in mijn entourage."

  "Bovendien hou ik van een omgeving waarin ik mijn grenzen in het zwemmen kan verleggen, mijn leeftijd is daarin volgens mij geen belemmering. Uiteraard betekent dit dat ik wil proberen om de Spelen van Tokio te halen in 2020."

  Uitslag 50m vrije slag
  1. Anthony Ervin (VS)21"40
  2. Florent Manaudou (Fra)21"41
  3. Nathan Adrian (VS)21"49