• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwemkampioene Simone Manuel: "Hopelijk kan ik anderen inspireren"

  Simone Manuel veroverde goud op de 100 meter vrije slag.

  De finale van de 100 meter vrije slag kreeg een historische ontknoping. Twee zwemsters eindigden in dezelfde tijd en bovendien is Simone Manuel de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die goud wint in het zwemmen.

  Sensatie in het olympisch zwembad. In de finale van de 100 meter vrije slag bij de vrouwen tikten twee zwemsters aan in exact dezelfde tijd (52"70). Penny Oleksiak uit Canada en Simone Manuel uit de Verenigde Staten kregen allebei een gouden medaille rond hun nek.

  Bovendien is de 20-jarige Manuel de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de geschiedenis die zich tot olympisch kampioen kroont in het zwemmen. "Hopelijk kan ik anderen inspireren, deze medaille is voor de mensen die na mij komen", reageert ze geëmotioneerd. "Maar ik draag mijn medaille ook op aan de mensen die me voorafgingen en een voorbeeld waren."

  "Ik hoop dat er meer zwarten volgen en ik op een dag niet meer "Simone, de zwarte zwemster" ben," zegt Manuel, "want dat klinkt alsof ik niet in staat geacht word om goud te winnen of records te breken. Maar ik werk even hard als de anderen en wil ook winnen."

  "Ik draag het gewicht van de zwarte gemeenschap op mijn schouders en dat is lastig. Hopelijk verdwijnt dat in de toekomst", besluit Manuel.