• home
 • video
 • pas verschenen

  Yuri van Gelder vangt bot in de rechtbank en mag niet opnieuw naar Rio

  Dit beeld krijgen we niet te zien in de finale aan de ringen.

  Slecht nieuws voor turner Yuri van Gelder. Hij was naar de rechter gestapt om zijn uitsluiting aan te vechten en hoopte zo toch een ticket af te dwingen voor de finale aan de ringen. Maar de rechter in kort geding heeft zijn klacht verworpen.

  Van Gelder stapte in Nederland naar de rechtbank en eiste dat zijn uitsluiting ongedaan gemaakt werd. Bovendien eiste hij ook een dwangsom en een vliegticket naar Rio om toch te kunnen deelnemen aan de finale aan de ringen.

  In de rechtbank deed Van Gelder het relaas van de avond die hem zijn plaats in de finale kostte. Naar eigen zeggen dronk hij wel een vijftal biertjes, maar ging hij niet binnen in de nachtclub. Om iets over 5u 's ochtends kwamen Van Gelder en collega-turner Jeffrey Wammes aan in het hotel, waarop Van Gelder in slaap viel en niet kwam opdagen op de training.

  Maandag werd hij dan naar huis gestuurd door het NOC. Volgens zijn advocaat werd Van Gelder oneerlijk behandeld in de zaak, maar de rechter verwerpt die klacht.

  De turner heeft laten weten dat hij niet in beroep gaat tegen de uitspraak en zal dus maandag niet te zien zijn in de finale aan de ringen. De internationale turnfederatie heeft eerder deze week al een vervanger voor Van Gelder aangeduid.

  NOC: "Jammer dat het tot een rechtszaak moest komen"

  Het NOC heeft al kort gereageerd in een persbericht. "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak moest komen"