• home
 • video
 • pas verschenen

  Wiggins pakt vijfde olympische titel in stijl

  Dankzij het goud is Wiggins de meest gelauwerde Brit op de Spelen.

  0 / 0

  Dankzij het goud is Wiggins de meest gelauwerde Brit op de Spelen.

  Groot-Brittannië heeft zijn status van grootheid in het baanwielrennen alle eer aangedaan. Onder leiding van sir Bradley Wiggins grepen de Britten het goud in de ploegenachtervolging. Dankzij de gouden medaille wordt Wiggins de meest gelauwerde Britse olympiër.

  De ploegenachtervolging moest het hoogtepunt van sir Bradley Wiggins op de Spelen van Rio worden. De Britten waren alvast torenhoog favoriet, aangezien ze in de reeksen het wereldrecord hadden verbeterd.

  Australië nam echter de kopstart en fietste een mooie voorsprong bij elkaar. Groot-Brittannië knabbelde aan zijn achterstand en Australië verloor vrij snel zijn vierde man, maar ook de Britten zagen een renner afhaken. 

  Het bleef ongemeen spannend, zeker toen de Britten nog een man dreigden te verliezen. Uiteindelijk namen Wiggins en co afstand van de Aussies en pakten ze het goud. Dat het wereldrecord opnieuw gebroken werd, was een mooi extraatje.

  Wiggins heeft nu acht olympische medailles en wordt daarmee de meest gelauwerde Brit op de Spelen. Tot vandaag deelde hij het record met Chris Hoy, een andere grootheid op de wielerbaan.

  Over vijf deelnames gespreid won Wiggins vijf gouden, één zilveren en twee bronzen medailles. In de wedstrijd om het brons haalde Denemarken het met ruime voorsprong tegen Nieuw-Zeeland.

  Wiggins: "Morgen sta ik op met een kater"

  Bradley Wiggins leefde na zijn achtste olympische medaille in een roes. "Het was alles of niets en het is goud geworden. Morgen heb ik zeker een kater", aldus de grootste Britse olympiër.

  "Dit is een opluchting. Achttien maanden geleden waren er twijfels of ik het wel nog kon", vertelt Wiggins, die zijn ploegmaats niet vergat. "Die gasten zijn verbazingwekkend. Met ploegmaats als zij is het leven een stuk gemakkelijker."

  Dat hij de meest gelauwerde Britse olympiër wordt, doet Wiggins wel wat. "Chris Hoy was de eerste die ik gezien heb naast de piste. Hij is mijn held en ik ben enorm vereerd. Nu kan ik met een gerust gemoed stoppen."

  Het podium:
  1.Groot-Brittannië3'50"265
  2.Australië3'51"008
  3.Denemarken3'53"789