Van Acker maakt met goeie tweede race drie plaatsen goed en wint daarna nóg een plaats

vr 12 augustus 2016 20:21
Van Acker maakt plaatsen goed met een 12e en 2e plek.
Evi Van Acker heeft in de Laser Radial-klasse beter gepresteerd dan twee dagen terug. Met een twaalfde en een tweede plek stijgt ze gevoelig in de stand. Ze staat nu zesde, op zeventien punten van een bronzen medaille. Wannes Van Laer op zijn beurt behoudt met een 23e en 13e plaats zijn 20e stek.

Evi Van Acker hoopte na de rustdag een beetje hersteld te zijn van de ziekte die haar op dag 3 terugsloeg naar de tiende plaats in het klassement. Van Acker startte in race 7 opnieuw matig en bleef een halve race rond de 20e plek hangen, maar schoof dan op.

Iets over halfweg kwam ze op de twaalfde plaats, maar meer opschuiven zat er niet meer in. Het werd een erg grillige race, nadat de start eerst werd uitgesteld door de weersomstandigheden. De zege was verrassend voor de Argentijnse Lucia Falasca, die in de stand pas 13e staat.

Een beetje goed nieuws voor Evi Van Acker: Annalise Murphy, die momenteel op brons staat, zette met een 18e plaats haar slechtste resultaat neer.

Van Acker vindt medaille-vorm in race 8

Van Acker ging als negende race 8 in en besefte dat het alles of niks was. Na een behouden begin rukte onze landgenote op naar de top drie. Uiteindelijk finishte ze knap tweede, samen met race 1 en 3 haar beste resultaat.

Meer goed nieuws kwam er van de concurrentes. De topplaatsen in race acht werden allemaal ingevuld door zeilsters van buiten de top tien, waardoor Van Acker een goeie sprong voorwaarts maakt.

Met nog twee races en de medal race voor de boeg stond Evi Van Acker zevende op 17 punten van het podium. Wat later op de avond kreeg Van Acker dan te horen dat de Chinese olympische kampioene Xu Lijia gediskwalificeerd werd in de achtste wedstrijd. Daardoor stijgt onze landgenote nóg een plaats, naar 6.

"Er kan veel gebeuren"

"Het gaat beter dan twee dagen geleden, toen ik een moeilijke dag had. Normaal doe ik het goed bij een wind als toen. Daarom was het niet alleen fysiek, maar ook mentaal moeilijk", zegt Van Acker.

"Vandaag stond er minder wind (de races moesten zelfs uitgesteld worden door een gebrek aan wind, red), dus was het fysiek minder lastig."

"Maar ik ben niet tevreden over mijn starts vandaag. Ik heb fouten gemaakt. Toch ben ik mooi teruggekomen, zeker in de tweede race."

"Alles blijft mogelijk. Er zijn nog twee races en daarna de Medal Race. Er kan nog veel gebeuren."

"De omstandigheden zijn hier zeer wisselend en alle concurrentes kennen hoogtes en laagtes", besluit Van Acker, die ook weer een beetje kon lachen na haar wedstrijden.