• home
 • video
 • pas verschenen

  Twee winnaressen op de 100m vrije slag, zusjes Campbell ontgoochelen

  Simone Manuel (links) en Penny Oleksiak (Canada).

  0 / 0
  Sensatie op het koninginnennummer bij de vrouwen. Niet één, maar twee dames mogen een gouden medaille rond hun nek hangen na de 100m vrije slag. Simone Manuel en Penny Oleksiak tikten allebei als eerste aan in een olympisch record (52"70). De zusjes Campbell werden helemaal weggezwommen en werden vierde en zesde.

  De 100m vrije slag bij de dames kondigde zich vooraf aan als het grote duel tussen de Australische zusjes Cate (foto) en Bronte Campbell. Cate kwam heel slecht uit de startblokken, maar keerde toch als eerste na 50 meter zwemmen.

  Het begin van het einde voor de oudste van de zusjes, want ze stortte helemaal in tijdens de tweede baanlengte. Bijna het hele pak ging over de Australische en uiteindelijk tikten twee dames als eerste aan na een wel heel erg spannende slotfase.

  De 16-jarige Canadese zwemsensatie Penny Oleksiak en de donkere Amerikaanse Simone Manuel haalden het allebei in een knaltijd van 52"70, goed voor een olympisch record. Sarah Sjöström, winnares van de 100m vlinderslag, mocht als derde mee het podium op met 52"99.

  Geen zege dus voor Australië en ook het Nederlandse zwemmen blijft voorlopig op zijn honger zitten in Brazilië. Titelverdedigster Ranomi Kromowidjojo werd pas vijfde in 53"08.

  Het podium van de 100m vrije slag:

  1. Simone Manuel (VS) in 52"70
  1. Penny Oleksiak (Can) - 52"70
  3. Sarah Sjöström (Zwe) - 52"99

  Opvallende statistiek: