• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps is voor vierde Spelen op rij heer en meester op 200m wissel

  Zowel in Athene, Peking, Londen als Rio de Janeiro wint Phelps de 200m wissel.

  0 / 0

  Zowel in Athene, Peking, Londen als Rio de Janeiro wint Phelps de 200m wissel.

  Michael Phelps heeft zijn laatste duel met Ryan Lochte op impressionante wijze afgesloten. De meest gelauwerde olympiër aller tijden maakte op de 200 meter wisselslag het verschil in de schoolslag, waarna hij in de vrije slag richting zijn 22e gouden medaille kon cruisen in 1'54"66.

  De spanning in het Olympic Aquatics Stadium bereikte een hoogtepunt toen een enorm gefocuste Michael Phelps en zijn landgenoot Ryan Lochte zich klaarmaakten om een laatste keer de degens te kruisen.

  Tijdens de race was er aanvankelijk geen speld tussen de twee tenoren én lokale held Pereira te krijgen. De Braziliaan keerde na de vlinderslag nipt als eerste, waarna de accordeon tijdens de rugslag nog dichter toegevouwen werd.

  Halfweg werden Lochte, Phelps en Pereira slechts door één honderdste seconde gescheiden. Daarop achtte Michael Phelps zijn moment gekomen. In de schoolslag voerde hij de forcing, getuige daarvan zijn voorsprong van ruim een seconde na 150 meter.

  In de laatste baanlengte kon de Baltimore Bullet vervolgens al ruimschoots genieten van zijn zijn vierde gouden medaille op deze Spelen (na de 200m vlinder en de twee estafettenummers). Lochte zakte uiteindelijk nog terug naar de vijfde plaats.

  Met tranen in de ogen nam Phelps vervolgens zijn vierde opeenvolgende gouden medaille op de 200 meter wisselslag in ontvangst. Hij is de eerste individuele zwemmer die erin slaagt om op vier Spelen naeen hetzelfde nummer te winnen. Over alle olympische disciplines heen deden enkel discuswerper Al Oerter en verspringer Carl Lewis hem dat voor.

  Bekijk hieronder de winnende race van Phelps:

  Uitslag 200 meter wisselslag (mannen)
  1.Michael Phelps (VS)1'54"66
  2.Kosuke Hagino (Jap)1'56"61
  3.Wang Shun (Chi)1'57"05
  4.Hiromasa Fujimori (Jap)1'57"21
  5.Ryan Lochte (VS)1'57"47
  6.Philip Heintz (Dui)1'57"48
  7.Thiago Pereira (Bra)1'58"02
  8.Dan Wallace (GBr)1'58"54